PUTIN SI TRUMP VOR DISCUTA DESPRE CURSA INARMARII

Consilierul președintelui american pentru securitatea națională, John Bolton, a vizitat Moscova pentru a prezenta și apăra poziția SUA cu privire la abandonarea acordului privind lichidarea rachetelor cu rază medie și mijlocie de acțiune.

Washingtonul, ca de obicei, se încăpățînează și nu admite altă părere decît cea proprie. În timpul tuturor întrevederilor cu oficialii ruși, consilierul american pentru securitate a repetat, ca pe o lecție învățată pe de rost, același refren: Statele Unite nu poartă nici o răspundere pentru părăsirea acordului, care ar permite distrugerea rachetelor de rază medie și mijlocie, abandonat cu atîta scandal de Donald Trump. Ca și cum toată vina este a rușilor, care continuă producerea rachetelor, dar și a chinezilor, care ar fi amenințat vecinii niponi, coreeni, taiwanezi și australieni și care nu au semnat niciodată nici un fel de acorduri, spre deosebire de Moscova.

Și unii și alții i-au răspuns pe rînd. China a condamnat șantajul din partea SUA, iar Vladimir Putin a declarat că ”pentru noi, vă spun sincer, este un pic straniu să vedem cum Statele Unite întreprind împotriva Rusiei anumiți pași, fără a fi provocați cu nimic, iar acești pași nu pot fi numiți prietenoși”.

Totuși, după ultimul summit de la Helsinki este așteptată o nouă întrevedere a lui Putin cu Trump la Paris.

Potrivit unor surse diplomatice, citate de RIA ”Novosti”, John Bolton în zadar s-a lamentat în fața autorităților ruse, invocînd pericolul inventat și comportamentul pretins inadecvat pe care l-ar fi reprezentat chinezii, de parcă Washingtonul ar fi implorat Moscova să preseze Beijingul. ”Circa jumătate din lansările de rachete chinezești încalcă acordul părăsit de SUA”, a spus diplomatul, ”uitînd” că Beijingul nici nu a făcut parte din acesta. ”I s-a răspuns foarte răspicat și dur, că problemele ce țin de comportamentul aliaților noștri chinezi urmează a fi discutate cu chinezii la modul direct”, a spus un diplomat rus. El a mai adăugat că există suspiciuni că scopul real al părăsirii acordului de către SUA este plasarea rachetelor americane în Oceanul Pacific.

Acest fapt este confirmat indirect și prin faptul că John Bolton a exclus sub orice formă revenirea la orice acord ce ar presupune dezarmarea. La finalul vizitei, Bolton a depus flori la mormîntul ostașului necunoscut de lîngă Kremlin și a vizitat Memorialul orașului-erou Kerci. Da, este vorba despre orașul Kerci din Crimeea. Iată și toată consecvența politicii externe americane, care se transformă într-un dialog între surzi…

După Le Figaro, Franța