PUTIN SI TRUMP S-AU INTILNIT LA OSAKA

În zilele de 28 și 29 iunie, la Osaka, Japonia, se desfășoară summit-ul G20. În marja reuniunii, președintele Rusiei, Vladimir Putin, și omologul său american, Donald Trump, însoțiți de alți membri ai delegațiilor, au avut o întrevedere care a durat circa o oră și jumătate.

Președinții Rusiei și SUA au declarat că părțile, dar și toată lumea, sînt interesate de îmbunătățirea relațiilor bilaterale.

„Ei au discutat, de asemenea, situația din Iran, Siria, Venezuela și Ucraina”, menționează Casa Albă într-un comunicat publicat pe Twitter.

În afară de aceasta, Putin și Trump au convenit să continue negocierile privind modelul actual de control al înarmărilor.

Din partea Rusiei la întîlnirea bilaterală de astăzi au participat purtătorul de cuvînt al președintelui rus, Dmitri Peskov, consilierul Iurii Ușakov, ministrul de Externe Serghei Lavrov, și prim-vicepremierul, ministrul Finanțelor Anton Siluanov. Donald Trump a fost însoțit de secretarul de stat Mike Pompeo, consilierul pentru securitatea națională, John Bolton, consilierul Fiona Hill, ministrul de Finanțe Steve Mnuchin, secretarul de presă al Casei Albe Stephanie Grisham. La întîlnire au participat, de asemenea, fiica președintelui american Ivanka și ginerele său Jared Kushner, care este consilier principal al șefului statului american.

În debutul întrevederii, jurnaliștii l-au întrebat pe Trump dacă îl va ruga pe Putin să nu intervină în procesul electoral din Statele Unite. ”Desigur”, a răspuns Trump și i-a adresat lui Putin solicitarea. Cei doi președinți au zîmbit, percepînd această rugăminte ca pe o glumă bună.

Aceasta este cea de a doua întîlnire personală dintre cei doi șefi de stat, ei comunicînd cu precădere la telefon.

Anterior, Putin și Trump s-au întîlnit la summitul G20 de la Buenos Aires, Argentina: ei au avut atunci o scurtă discuție ”în picioare”, o întîlnire în format deplin fiind contramandată de Trump din cauza incidentului din strîmtoarea Kerci.

De asemenea, un summit Putin-Trump a avut o loc la Helsinki în vara anului trecut.

Sursa: sputnik.md