Putin si miliardul

Autor: Bogdan ŢÎRDEA

Recent, o doamnă apropiată alianței mafiote de la guvernare, a declarat cu furie că Putin, folosind KGB, a furat miliardul din sistemul bancar. Amintim că așa-zisul KGB nu mai există de vreo 25 de ani. Această noutate a fost imediat preluată de toate televiziunile oligarhice, care au început s-o rugume cu o plăcere demonstrativă.

 Putin şi „bărdacul” de la Primăria Chișinău

De fapt, nu încape îndoială că majoritatea fărădelegilor care se produc în Republica Moldova sunt gîndite, elaborate și chiar realizate de Putin. Asta Putin, nu cetățenii face mizerie în majoritatea blocurilor locative ale capitalei. Tot el a umplut orașul cu gunoi, a furat 300 ha de pămînt din capitală. De asemenea,  Putin a fost prins cum dădea terenuri exclusiv firmelor liberalului Dîrda, chioșcuri – liberalului Ceban, autorizații pentru  buticuri cu cafea în tot oraşul – lui Lucian Chirtoacă, fratele lui Dorin Chirtoacă.

Tot mîna Moscovei dă tendere doar firmei Parstar și Get Premium care aparțin lui Ghimpu și spaţii de publicitate firmei Aldora Art a lui  Lucian Chirtoacă. Doar în 2010-2011, Ghimpu, contrar voinței proprii, a  cîștigat tendere de aprovizionare a orașului Chișinău cu produse petroliere în valoare de circa 500 mln. lei!

Cred că este evident că anume Putin l-a impus pe Voronin să vîndă oficiul PCRM unor oameni apropiați lui Plahotniuc. Și anume Putin a convins majoritatea parlamentară controlată de Plahotniuc să accepte ca firma Glorinal, apropiată lui Oleg Voronin, să repare Parlamentul! Tot Putin l-a impus pe marele luptător cu “ocupanții ruși”, ministrul liberal Iurie Chirinciuc, să-si deschidă firma Hedonic, care se ocupă de vînzarea mobilei în Rusia.

Putin și miliardul

Faptul că Putin a furat miliardul, dar nu oligarhii din alianță, nu este o noutate. Asta doar Putin, nu Gacikevici, numit de alianță șef la BEM, oferea credite pentru firmele  apropiate de PL, gen  VALIEXCHIMP și PLDM, gen Caravita. Și  Consiliul de Administrare al BEM, care afirma că la Bancă  situația e sub control, era condus de Putin, nu de PLDM. Și Octavian Calmîc, membru al Consiliul de Administrare al BEM din partea Guvernului, a fost promovat de Putin la funcția de ministru al Economiei, nu de Pavel Filip.

Și tot Putin,  dar nu Leancă și Gaburici, a adoptat două decizii secrete ale Guvernului, prin care au fost scoase 13 mlrd. lei din BNM și oferite băncilor lui Shor. Banii imediat au plecat în offshor-uri,  iar SIS, condus de omul lui Ghimpu și BNM, condus de nepotul său, n-au putut face nimic. Unica scuză e că și CNA, condus de oamenii lui Plahotniuc,  n-a putut bloca furtul banilor.

Aici chiar îi înţelegem. De unde puteau ei fi siguri că banii îi fura Putin, dar nu cineva din șefii din Alianță? Apoi tot Putin, dar nu Alianța, l-a eliberat pe Shor, care era șef la băncile din care s-au furat banii. Păi cum să nu-l eliberezi dacă Shor zice că banii i-a furat Filat? Apoi prim-ministrul Pavel Filip și majoritatea parlamentară au adoptat o lege, care impune poporul să întoarcă miliardul furat. Aici desigur tot apar anumite probleme. Dacă banii i-a furat KGB-ul, de ce trebuie să-i întoarcă poporul?

Vrînd-nevrînd îți apare suspiciunea că banii au fost furați de altcineva. Acest altcineva nu vrea să-i întoarcă, de aceea a impus prin lege ca să-i întoarcă cetățenii. Tot acest altcineva a vociferat, prin gura lui Andrian Candu, legea cu privire la amnistia capitalului, care permite oricui să-și legalizeze toți banii furați plătind 2% la stat. Deci, reiese că acei care au furat miliardul, vor acum să-l legalizeze, achitînd statului doar 2%, adică, 20 mln. dolari.

Ce să zici aici? Banii i-a furat aliansul, îi vor întoarce cetățenii, dar de vină va fi Putin! Noapte bună, țară!