PUTIN SI MERKEL AU DISCUTAT DESPRE INCIDENTUL DIN STRIMTOAREA KERCI

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și cancelarul Germaniei, Angela Merkel, au discutat despre incidentul periculos care a avut loc duminică în strîmtoarea Kerci, transmite RIA Novosti.

În cadrul discuției, părțile s-au arătat puternic îngrijorate după ce autoritățile de la Kiev au declarat stare de război în Ucraina.

"A fost discutat incidentul periculos care avut loc în data de 25 noiembrie, în zona Mării Azov și Mării Negre. Vladimir Putin a constatat că prin acțiunile provocatoare ale părții ucrainene, ale navelor ei militare, care premeditat au fost ignorat regulile trecerii pașnice în apele teritoriale ale Federației Ruse și au încălcat brutal normele dreptului internațional", se arată în comunicatul de presă al serviciului de presă al președintelui rus.

Mai mult, a fost constatat faptul că autoritățile Ucrainei poartă toată răspunderea pentru crearea unei noi situații de conflict și au fost menționate riscurile pe care acesta le comportă.

"Toate acestea au fost întreprinse în perspectiva campaniei electorale din Ucraina", menționează autorii comunicatului de presă.

Vladimir Putin și-a exprimat speranța că Berlinul va influența autoritățile ucrainene ca acestea să nu recurgă la alți pași necugetați. Reprezentanții Serviciului de Grăniceri al Federației Ruse sînt gată să ofere explicații suplimentare privind modul în car s-au derulat evenimentele în strîmtoarea Kerci.

 

Rusia a luat măsuri sporite de securitate

Reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat că avînd în vedere amenințările car persistă asupra podului Kerci, Moscova a luat măsuri sporite de securitate.

Ea a afirmat că autoritățile Ucrainei nu pot să controleze nu doar ceea ce se întîmplă în apele teritoriale ale altor țării, dar nici măcar ceea ce are loc în propriul lor teritoriu, unde "operează" radicalii și în permanență sînt auzite apeluri de a desfășura acțiuni teroriste atît în interiorul Ucrainei, cît și în afara ei.

"Anume din acest considerent Rusia a luat măsuri sporite de securitate, în special luînd în calcul apelurile de a distruge, de a arunca în aer podul Kerci. Nu este un moft, ci o normă de comportament civilizat, inclusiv față de Ucraina", a declarant Zaharova.

 

Rada Supremă a aprobat starea de război declarată de Consiliului Suprem de Securitate

Pe 26 noiembrie Rada Supremă de la Kiev a aprobat, după lungi dezbateri, starea de război declarată încă duminică de membrii Consiliului Suprem de Securitate și Apărare al Ucrainei.

După lungi dezbateri, parlamentarii ucraineni au suspus votului propunerea Consiliului Suprem de Securitate și Apărare al Ucrainei. Majoritatea s-a pronunțat "pentru" - 298 de voturi. Ședința Radei a fost transmisă în direct de mai multe posturi de televiziune ucrainești.

 

Ucraina recunoaște: La bordul navelor militare erau ofițeri ai serviciilor secrete

Șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, Vasyl Hrytsak, a confirmat că la bordul navelor marinei militare reținute în Marea Neagră erau ofițeri ai serviciilor speciale.

Serviciul de presă al instituției a remarcat faptul că ofițerii au îndeplinit sarcini privind "sprijinul Marinei Militare din Ucraina cu contrainformații".

"Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), în limitele competenței sale, ia toate măsurile necesare pentru eliberarea captivilor ucraineni și revenirea acestora în familiile lor", a adăugat agenția, transmis de RIA Novosti.

În ajun, FSB a spus că provocarea navelor ucrainene au fost coordonate de doi ofițeri ai SBU, care au executat instrucțiunile directe ale autorităților de la Kiev.

 

Provocarea navelor militare ucrainene

În dimineața zilei de duminică, navele marinei ucrainene Berdyansk, Nikopol și Yana Kapu, încălcînd articolele 19 și 21 ale Convenției ONU privind dreptul mării, au încălcat frontiera de stat a Rusiei. Ele nu au respectat ordinea stabilită pentru trecerea navelor de război prin apele teritoriale ale Rusiei și de-a lungul canalului Kerch-Yenikalsky.

După aceea, la ora 19:00, după cum a raportat FSB, au încercat din nou să acționeze ilegal. Navele ucrainene nu au reacționat la cerințele legale ale navelor și ambarcațiunilor serviciului de frontieră și Flotei Mării Negre care le însoțeau și cere le-au somat să se oprească imediat, continund să efectueze manevre periculoase.

Pentru a opri cu forța navele Flotei Maritime Militare a Ucrainei, navele Serviciului de Grăniceri al Rusiei au folosit armele. Toate cele trei nave au fost reținute în apele teritoriale rusești. O sursă care cunoaște situația a declarat pentru RIA Novosti că incidentul de frontieră a avul loc la 44 grade latitudine nordică și 23 longitudine estică, la aproximativ 20 de kilometri de coasta Rusiei și la aproximativ 50 de kilometri sud-vest de trecerea obișnuită a navelor de-a lungul strîmtorii Kerci sub podul Crimeei.

În cursul incidentului, trei soldați ucraineni au fost răniți ușor, au primit asistență medicală și nu a existat niciun pericol pentru viața lor, a spus FSB. Cu privire la încălcarea frontierei de stat a Rusiei a fost pornit dosar penal.

Strîmtoarea Kerci, care leagă Marea Neagră și Marea Azov, a fost închisă duminica pentru trecerea navelor civile din motive de securitate.

Sursa: sputnik.md