PUTIN SI BISERICA

În timpul țarist conducătorul Rusiei era considerat ales de Dumnezeu, pentru a-și proteja poporul și valorile lui, bazate, în special, pe principiile creștinismului. Odată cu sfîrșitul persecuțiilor religioase în urma destrămării URSS, Biserica rusă a revenit la rolul său. Inițial, activitatea Bisericii era orientată spre atragerea credincioșilor și răspîndirea ortodoxismului în sfera religioasă din Rusia, care la acea fază era invadată de misionari occidentali, între care evangheliști și catolici.

Această situație a determinat Biserica să caute protecția statului și, în 1997, guvernarea a adoptat o lege, care limitează activitatea cultelor străine. Statutul Bisericii a fost fortificat considerabil din 2012, odată cu revenirea lui Vladimir Putin la funcția de Președinte al Rusiei. Legea despre combaterea terorismului, adoptată în 2016, fortifică influența Bisericii, interzicînd activitatea misionară.

Anterior, în primele zile de președinție ale lui Putin, Duma de Stat a adoptat legea, care restituia proprietățile clericale, confiscate în timpul sovietic. Mai mult ca atît, Putin a ordonat companiilor energetice din Rusia să contribuie la restaurarea a miilor de biserici, distruse pe timpul sovietic.

Chiar dacă Putin nu poate fi considerat un om excesiv de religios, el niciodată nu a fost comunist-ateu înverșunat. El consideră că Rusia într-adevăr a avut de pierdut de la destrămarea URSS. Pentru el creștinismul ortodox este în serviciul statului și îndeplinește o funcție importantă în domeniul consolidării culturii și educației. La urma urmei, pentru Putin nu este prea important, dacă Rusia este țaristă, sovietică sau capitalistă. Este important ca țara să fie puternică și unitară.

Putin și Biserica împărtășesc viziunile asupra rolului ortodoxismului în consolidarea influenței. Din acest motiv, ei împărtășesc și adversitatea față de orice încercare de a promova alte culte, care ar amenința hegemonia pravoslavnică în sfera socială.

Particularitățile acestei înțelegeri dintre Putin și Biserică rezidă în înțelegerea comună a faptului că Rusia a avut mult de pierdut în urma destrămării URSS, iar principala pierdere a fost ideologia, care-i unea pe oameni în interiorul țării. Noua abordare a lui Putin combină patriotismul rus cu ortodoxismul sub patronajul Statului și al Bisericii.

După Mosnad.com, Yemen