Putin si Assad au discutat despre prioritatea revenirii refugiatilor pentru a ajuta la reconstructia Siriei

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său sirian Bashar al-Assad au discutat, Luni, prin videoconferinţă, despre necesitatea revenirii refugiaţilor sirieni pentru a ajuta la reconstrucţia ţării devastate de război, transmit dpa şi AFP, potrivit agerpres. Discuţia a avut loc înaintea unei conferinţe pe tema revenirii refugiaţilor, ce va fi organizată de Guvernul sirian cu sprijinul Moscovei Miercuri şi Joi la Damasc.

În prezent există peste 6,5 milioane de refugiaţi sirieni în afara ţării, a spus Putin, potrivit transcrierii furnizate de Kremlin. ”Majoritatea lor covîrşitoare sunt cetăţeni în putere care ar putea şi ar trebui să participe la reconstrucţia ţării”, a subliniat liderul rus. Potrivit acestuia, Siria trebuie să se concentreze acum, cînd grupările extremiste au fost în cea mai mare parte înfrînte, pe reconstrucţie.

”Mai mult de 85.000 de cetăţeni sirieni au revenit din străinătate, iar peste 1,3 milioane s-au întors la locurile lor de reşedinţă permanentă în interiorul ţării”, a mai spus Putin.

La rîndul său, Preşedintele sirian Al-Assad a subliniat că Guvernul său consideră o prioritate revenirea refugiaţilor. ”Sperăm că această conferinţă pe tema revenirii refugiaţilor va produce rezultate importante”, a afirmat Preşedintele, citat de agenţia oficială de presă SANA.

Conflictul sirian a împins din 2011 pe calea exilului peste jumătate din populaţie, dintre care peste 5,5 milioane de persoane şi-au găsit refugiu în străinătate, mai ales în ţările vecine, potrivit UNHCR.

Statele occidentale condiţionează orice ajutor pentru reconstrucţie de o reglementare politică a conflictului din Siria, iar ONG-uri consideră că, deşi luptele s-au redus considerabil în intensitate de aproape un an, condiţiile nu sunt propice pentru o revenire masivă a refugiaţilor.

Pentru Preşedintele Assad, însă, ”cel mai mare obstacol”, pe lîngă terorismul ce persistă în anumite regiuni (…), este blocada impusă Siriei”, cu referire la sancţiunile impuse mai ales de SUA.

El şi-a exprimat totuşi speranţa că eforturile Moscovei vor putea ”atenua sau ridica această blocadă, avînd în vedere că pentru revenirea refugiaţilor este necesar să se asigure nevoile de bază (...), precum apă, electricitate, şcoli (…) şi relansare economică”.

ONU va lua parte la conferinţă cu statut de observator, iar Libanul, care găzduieşte peste un milion de refugiaţi sirieni, a anunţat că va fi reprezentat de ministrul pentru Afaceri Sociale din Guvernul interimar, Ramzi Moucharafieh.

Nu este clar deocamdată dacă Turcia, ţara gazdă a celui mai mare număr de refugiaţi sirieni, în jur de 3,7 milioane, şi care sprijină anumite grupări rebele, va lua parte la evenimentul din această săptămînă de la Damasc.