Putin: Rusia va reactiona la aparitia unor elemente ale scutului antiracheta la granitele sale

Rusia se vede forţată să reacţioneze la avansarea infrastructurii NATO şi apariţia elementelor sistemului de apărare antirachetă al SUA în apropierea graniţelor sale, a reiterat Miercuri Preşedintele rus Vladimir Putin, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său finlandez Sauli Niinisto în finalul întîlnirii lor la Soci, celebră staţiune de pe coasta rusă a Mării Negre, relatează TASS, potrivit agerpres. Nu este pentru prima oară cînd Preşedintele rus avertizează că Moscova va lua măsuri de contracarare a elementelor scutului antirachetă american în Europa de Est.

La o întrebare adresată de o jurnalistă finlandeză, liderul rus a răspuns că infrastructura militară a Alianţei Nord-Atlantice înaintează în prezent în direcţia frontierelor Federaţiei Ruse, iar NATO îşi sporeşte numărul de echipamente, pe cel al efectivelor şi îşi multiplică aplicaţiile în apropierea graniţelor ruse. ‘Evident, trebuie să vedem ce se întîmplă acolo, să ne consolidăm infrastructura. Noi trebuie să reacţionăm la faptul că elemente ale sistemului de apărare antirachetă al SUA apar la graniţele noastre, în imediata vecinătate’, a afirmat Preşedintele rus, adăugînd că elementele scutului antirachetă american ar putea fi utilizate inclusiv pentru lansarea rachetelor cu rază medie de acţiune.

În acelaşi timp, Moscova, a afirmat şeful statului rus, se aşteaptă ca Alianţa Nord-Atlantică să îşi reconsidere refuzul de a discuta cu Rusia măsuri de reducere a tensiunilor în domeniul zborurilor aviaţiei militare. Putin a menţionat că Rusia salută propunerea Preşedintelui Finlandei ‘pentru reducerea oricăror tensiuni în regiune, inclusiv în ceea ce priveşte zborurile aviaţiei militare’. El a evocat faptul că Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile (ICAO) ‘a elaborat anumite reguli, dar ele nu se aplică aviaţiei militare, avînd doar un caracter de recomandare’.

‘Suntem gata să discutăm aceasta cu partenerii noştri din NATO, dar ei refuză. Cred că nu este o poziţie constructivă. Sperăm că ea va fi reconsiderată’, a mai spus Vladimir Putin, adăugînd că Rusia sprijină propunerea Finlandei de a îmbunătăţi nivelul de siguranţă a zborurilor în regiunea Mării Baltice.

Totodată, canalul media oficial al Rusiei – Sputnik în limba română – a difuzat Miercuri un comentariu în care susţine că noile avioane ruse de vînătoare MiG-31K, dotate cu rachete „Kinjal”, ar putea distruge în două minute elementele scutului antirachetă american de la Deveselu, România. Sistemul de rachete „Kinjal” este inclus deja în misiuni de patrulare în Crimeea, fiind capabil să lovească în două minute cu rachete de înaltă precizie zona în care se află sistemul de apărare antirachetă din România, susţine un expert rus, citat de Sputnik. Potrivit acestuia, 10 avioane de vînătoare MiG-31K, dotate cu rachete „Kinjal”, au intrat în serviciu în Districtul militar Sud în Primăvara acestui an. Anterior, în Crimeea au fost instalate sisteme de apărare antiaeriană S-400 şi S-300, precum şi sisteme de rachete antinavale.