Putin: Rusia poate juca un rol cheie in Orientul Mijlociu si pentru ca are relatii bune cu lumea araba

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia poate juca un rol cheie în Orientul Mijlociu deoarece are relaţii bune cu Iranul şi cu lumea arabă, a transmis Duminică Reuters, potrivit agerpres. Într-un interviu acordat posturilor arabe, printre care şi canalului saudit Al Arabiya TV, înaintea primei sale vizite în Arabia Saudită în mai bine de un deceniu, Putin a apreciat că nimeni în Arabia Saudită sau în Emiratele Arabe Unite nu doreşte o confruntare cu Iranul. Liderul de la Kremlin a mai declarat că Rusia lucrează la o zonă de liber schimb cu Israelul şi Egiptul, similară celei dintre Rusia şi Iran.

Totodată, Putin a apreciat că Rusia are „relaţii personale foarte prieteneşti” cu prinţul saudit şi conducătorul de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, şi a anunţat că Moscova ia în calcul noi investiţii în Arabia Saudită. Compania rusă Sibur Holding intenţionează să construiască un complex petrochimic în Arabia Saudită, investiţia ridicîndu-se la peste 1 miliard de dolari.

În privinţa Iranului, Putin a apreciat că programul de rachete al Teheranului ar trebui abordat separat de programul nuclear al ţării din Golful Persic. „Este posibil şi aşa ar trebui, să discutăm programul de rachete al Iranului, însă programul de rachete este un lucru şi programul nuclear este alt lucru”, a susţinut Putin.

Referitor la situaţia din Siria, şeful statului rus a insistat că noua Constituţie ar trebui să garanteze drepturile tuturor grupurilor etnice şi religioase. Totodată, Putin a apreciat că sirienii „interacţionează pozitiv” cu Poliţia Militară şi cu Armata rusă staţionate în această ţară şi că marea majoritate a Poliţiei Militare din Siria este alcătuită din musulmani proveniţi din regiunea rusă a Caucazului de Nord.