PUTIN, PACIFICATORUL

S-ar părea că Rusia a decis să treacă de la operaţiuni militare la diplomaţie.

Comportamentul Preşedintelui rus Vladimir Putin rămîne o enigmă pentru occidentali, din cauza multiplelor surprize pe care liderul rus le oferă. Astfel, declaraţia despre retragerea armatei din Siria i-a lăsat muţi pe mai mulţi analişti şi diplomaţi occidentali. Însă Putin a lansat şi următorul semnal: scopurile Rusiei în regiune au fost deja atinse, acum trebuie demarate negocieri paşnice. Şi toată lumea ghiceşte în continuare care sînt adevăratele lui scopuri şi intenţii şi ce paşi vor urma.

Din demersul lui Putin pot fi trase mai multe concluzii. Prima e că Rusia nu-şi scoate toată armata. Ea îşi păstrează prezenţa militară şi maritimă în localitatea Tartus, avioane de vînătoare, circa o mie de militari, sisteme anti-aeriene în Nordul Siriei. Dacă pacea firavă va fi întreruptă, Rusia oricînd se poate implica în forţă. Însă deocamdată Moscova preferă să reducă cheltuielile legate de operaţiunile militare, care se ridică la circa trei milioane de dolari zilnic, dar să păstreze, totodată, mecanismele de influenţă.

A doua concluzie ţine de principalul scop al implicării Rusiei în conflictul sirian. Au dispărut toate iluziile care ţineau de lupta împotriva grupării Statului Islami. În schimb, regimul Assad şi-a consolidat poziţiile, iar raportul de forţe din regiune a s-a modoficat radical.

Deşi salvarea regimului a fost scopul principal, acum e clar că Putin nu are de gînd să-i dea lui Assad mînă liberă, pentru a-şi reîntoarce controlul asupra întregului teritoriu. S-ar părea că Kremlinului nu i-a fost pe plac discursurile lui Assad din ultimele săptămîni, precum şi nedorinţa lui de a participa la negocierile de pace de la Geneva. Oricum, lui Assad i-au amintit că nu coada dă din cîine, ci cîinele din coadă.

Toate acestea ne apropie de a treia concluzie. Se cunoaşte faptul că secretarul de stat al SUA John Kerry a discutat cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov despre federalizarea Siriei. Prin urmare – o nouă împărţine a zonelor de influenţă în Orientul apropiat. Dar, de data asta, departajarea va avea loc în condiţiile înaintate de Rusia.

După The Economist, Marea Britanie