Putin ordona Armatei sa intensifice lupta impotriva noului coronavirus

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat Armatei să desfăşoare manevre menite să-i sporească operativitatea în vederea luptei împotriva noului coronavirus în cazul în care va fi necesar, a anunţat Miercuri Ministerul Apărării rus, citat de Reuters şi TASS, potrivit agerpres. Ministerul Apărării rus a indicat, într-un comunicat, că manevrele, care vor fi efectuate în perioada 25-28 Mrtie, vor include unităţi medicale de specialitate şi trupe de protecţie nucleară, biologică şi chimică.

Numărul celor contaminaţi cu noul coronavirus în Rusia a ajuns Miercuri la 658, dintre care 410 doar la Moscova, la o zi după ce primarul Moscovei i-a transmis lui Putin că amploarea reală a problemei din Capitala rusă depăşeşte cu mult cifrele oficiale, notează Reuters. De altfel, potrivit Reuters, Moscova a introdus Miercuri o serie de noi măsuri vizînd să limiteze răspîndirea noului coronavirus, inclusiv interdicţia temporară de a organiza evenimente publice şi suspendarea transportului public gratuit pentru persoanele de peste 65 de ani, a declarat primarul oraşului, Serghei Sobianin, pe site-ul său. Primarul Moscovei a transmis că vor rămîne în funcţiune doar magazinele alimentare, băncile şi serviciile comunale.

Pe de altă parte, ministrul Apărării rus, Serghei Şoigu, a anunţat Miercuri că Armata rusă a început testarea noii sale rachete hipersonice „Ţirkon”, care va intra în dotarea submarinelor nucleare şi care are o rază de acţiune de peste 1.000 km, transmit EFE şi TASS. „Testele de zbor ale rachetei ‘Ţirkon’ cu lansare de pe mare sunt în curs de desfăşurare”, a declarat generalul de armată Serghei Şoigu, vorbind în Consiliul Federaţiei (Camera superioară a Parlamentului rus), conform Interfax.

Racheta „Ţirkon” este, potrivit Preşedintelui rus Vladimir Putin, capabilă să zboare cu o viteză de nouă ori mai mare decît cea a sunetului, are o autonomie de peste 1.000 km şi poate atinge atît ţinte terestre, cît şi maritime.

Ministrul Apărării rus a declarat că procesul de modernizare industrială pentru producţia în serie a noii rachete balistice intercontinentale „Sarmat” a fost finalizat.

În Aprilie anul trecut, Putin anunţase că „Sarmat” se afla în faza finală de testare. În 2018, el afirmase că această rachetă balistică intercontinentală va intra în serviciu în 2021 şi va înlocui racheta „Satan”. Preşedintele rus declarase atunci despre această armă că „are un domeniu de aplicare practic nelimitat”, care poate străpunge sistemul antirachetă al SUA. „Este o armă teribilă, capabilă să lovească ţinte zburînd peste Polul Nord şi Polul Sud”, a menţionat el.

Capacitatea de luptă a forţelor armate ruse s-a dublat din 2012, ceea ce ar permite Rusiei să menţină o „paritate strategică” cu NATO, a afirmat Serghei Şoigu.