PUTIN NU VA PLECA NICAIERI SI OCCIDENTUL TREBUIE SA RESPECTE ALEGEREA RUSILOR

Recent în Marea Britanie a fost demonstrată comedia „Moartea lui Stalin”. Nu se știe dacă acest film va fi demonstrat și în Rusia, dar rușii pot conta la sigur pe faptul că vor avea de trăit cu actualul lider cam tot atît cît și cu Stalin.

Nimeni în Rusia nu se îndoiește de faptul că Vladimir Putin va cîștiga alegerile prezidențiale din 18 martie 2018.

Cînd Putin a fost ales președinte pentru prima dată, premierul britanic Tony Blair a venit la Moscova și a stat cu el într-o berărie rusească. Președintele Bush junior a mers mai departe, spunînd că l-a privit pe Putin în ochi și ”a reușit să înțeleagă sufletul acestui om, care este profund devotat țării sale și acționează în interesele ei”.

În Slovenia, în iunie 2001 Putin l-a prevenit pe Bush că Arabia Saudită finanțează grupări jihadiste teroriste cu ajutorul Pakistanului. Trei luni mai tîrziu, la 11 septembrie, teroriștii saudiți au comis în SUA acțiuni teroriste. Și de atunci talibanii primesc din Pakistan tot ajutorul necesar.

Nu trebuie neapărat să fii încîntat de Putin, însă trebuie observat că în geopolitică, în ceea ce privește răspîndirea terorismului islamic, finanțat de țările Golfului Persic, precum și în avertizarea asupra distrugerii structurilor de stat în Iraq, Libia, Siria, președintele rus a avut dreptate. Iar acei politicieni „care nu știau nimic” din Londra, Washington și Paris, care în secolul XXI s-au împotmolit în mlaștinile arabe, au greșit catastrofal în calculele lor.

S-ar părea că nimeni nici în Rusia nu poate explica plenar cauza popularității lui. Însă la alegerile municipale din septembrie, candidații pro-Putin au obținut în diferite regiuni de la 64% la 89%. În Moscova, din cele 1500 de fotolii de deputați, opoziția a obținut doar 200.

La modul oficial, partidul de guvernămînt este Rusia Unită («Единая Россия»), însă Putin e de asupra politicii partinice, echipa lui este numită Putin Team. Potrivit ultimului sondaj sociologic, efectuat de «Левада-центр», nivelul de încredere a societății față de Putin este de 68%.

Încercarea Occidentului de a-i reproșa lui Putin alipirea Crimeii se ciocnește de replica „Dar voi ce ați făcut cu Kosovo?”. Iar în privința amestecului în Siria, ni se spune pe meritate: ”Dar cine a ocupat și ruinat Iraqul, Libia, cine a dezlegat mîinile statului islamic, provocînd imigrarea în masă?”.

Occidentul va trebui să se împace cu gîndul că Vladimir Putin și echipa sa sînt creați pentru timpurile de astăzi. Liberalii pot să-l critice cît doresc, însă anume el creează climatul politic în care învinge.

După The Huffington Post, SUA