PUTIN DENUNTA INDULGENTA OCCIDENTULUI FATA DE UCRAINA

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat Kievul de incidentul naval din weekend în largul Crimeii şi de faptul că s-a servit de acesta pentru a «vinde sentimente antiruseşti», catalogînd politica Occidentului faţă de Ucraina ca suferind de «miopie», potrivit agenţiilor de presă Unian şi RIA Novosti.

Totul i se iartă actualei puteri de la Kiev, a remarcat Vladimir Putin, pronunţîndu-se Miercuri, în premieră, în marja unui forum economic la Moscova, cu privire la incidentul din weekend. «Uneori sînt de-a dreptul surprins, chiar dacă m-am obişnuit cu multe lucruri, dar actualele autorităţi ucrainene vînd cu succes sentimente antiruseşti, nu le-a mai rămas nimic altceva de vînzare. Se creează impresia că totul li se iartă. Dacă vor cere astăzi prunci la micul dejun, probabil că vor fi serviţi. De ce nu? – vor spune unii – le este foame», a afirmat Putin, acuzînd Occidentul că face pe placul capriciilor Kievului.

Preşedintele rus a denunţat în acest context politica «extrem de mioapă» a Vestului faţă de Ucraina, care – în opinia sa – nu va duce la nimic bun pentru că doar face să «relaxeze conducerea ucraineană». În opinia sa, Occidentul este indulgent faţă de Kiev pentru că acesta îi serveşte discursul pe care doreşte să-l audă. În aceeaşi declaraţie, Putin l-a acuzat pe omologul său ucrainean Petro Poroşenko de orchestrarea unei «provocări» pentru a-şi creşte popularitatea în sondaje în perspectiva alegerilor prezidenţiale din Martie 2019, referindu-se la incidentul naval de Duminică din largul Crimeii.

 

Mogherini: UE este „extrem de preocupată” de creşterea tensiunilor dintre Rusia și Ucraina, dar nu ia în calcul noi sancţiuni

Uniunea Europeană s-a declarat „extrem de preocupată” de „creşterea periculoasă” a tensiunilor între Rusia şi Ucraina în Marea Azov, dar nu ia în calcul noi măsuri pentru a sancţiona operaţiunea militară rusă împotriva navelor ucrainene, relatează AFP.

„Sîntem consternaţi de această utilizare a forţei de către Rusia care, într-un context de militarizare crescîndă în regiune, este inacceptabilă”, au declarat Guvernele celor 28 de ţări ale UE într-o declaraţie publicată de şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini după trei zile de discuţii.

Dificultăţile întîmpinate în redactarea acestei declaraţii comune stau mărturie serioaselor divergenţe dintre statele europene, au declarat pentru AFP surse diplomatice. Adoptarea de noi sancţiuni împotriva Rusiei trebuie decisă în unanimitate de Cei 28. „Este prea devreme pentru a lua în calcul aşa ceva”, a declarat pentru AFP una dintre aceste surse. Polonia a susţinut ideea de a impune noi sancţiuni, dar mai multe state, şi în special Franţa şi Germania, au considerat acest demers prematur. Guvernele europene nu au exclus totuşi adoptarea de noi sancţiuni, precizează AFP. UE a impus sancţiuni economice Rusiei în Iulie 2014.