PUTIN ARE MAI MULTE MOTIVE PENTRU A ABORDA PROBLEMELE ECOLOGICE

Cugetările lui Vladimir Putin despre problemele ecologice nu sînt rupte de realitate, chiar dacă pînă în prezent tema mediului ambiant nu era o prioritate. Cu toate acestea, la întrevederea de la Soci cu Președintele Finlandei Sauli Niinistö liderul rus a abordat în mod prioritar problemele ecologice.

Putin a invocat ecologia și în salutul său, publicat ulterior în presă. Mai mult ca atît, în cadrul conferinței de presă jurnaliștii au adresat cîteva întrebări care țin de cooperarea ruso-finlandeză în regiunea arctică. Putin, în răspunsul său, a vorbit mult și în mod evident era bine pregătit.

Președintele Rusiei a comunicat că susține inițiativa lui Sauli Niinistö privind organizarea de către Finlanda a summit-ului Consiliului arctic.

Problemele ecologice, fără doar și poate, sînt importante. Însă punînd accentul anume pe ele, pot fi transmise numeroase semnale politice – atît pentru capitalele străine, cît și pentru auditoriul de acasă. Bunăoară, abordarea aspectelor ecologice poate însemna că relațiile dintre state sînt atît de stabile, încît își pot permite să ignore alte probleme.

Mai mult decît atît – colaborînd în domeniul ecologic, pot fi atinse anumite progrese, chiar dacă sancțiunile economice au rămas în vigoare, iar abordările politice diferă. Putin a pomenit despre deșeurile de lîngă Krasnîi Bor, care amenință ecologiei Mării Baltice. Ca rezultat, Rusia și Finlanda au convenit asupra colaborării în problema lichidării deșeurilor toxice.

Adoptînd asemenea decizii, Rusia are doar de cîștigat pe arena politică internațională, mai ales pentru că Statele Unite abordează problemele ecologice cu o indiferență totală.

În istoria Rusiei problemele ecologice au o importanță deosebită. Ele au servit drept pretext de critici la adresa conducerii URSS încă din 1980. Mișcarea statelor baltice pentru independență a început, de asemenea, cu abordări ale problemelor ecologice, căpătînd, ulterior, trăsături politice. Așadar, Kremlinul acționează perfect, știind că discuțiile despre ecologie nu vor deveni obiect al criticii.

După Helsingin Sanomat, Finlanda