PUTIN ANUNTA APROPIATA VIZITA, IN PREMIERA, A UNOR OFICIALI SI OAMENI DE AFACERI JAPONEZI IN INSULELE KURILE

Președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat joi că în această vară, în premieră, oficiali și oameni de afaceri japonezi vor vizita, în cadrul unei delegații, insulele Kurile, arhipelag a cărui suveranitate stă în centrul unei dispute între cele două țări din 1946, transmite EFE.

"În această vară, vom organiza o călătorie în insulele Kurile a unui grup de oficiali și oameni de afaceri japonezi", a spus Putin, după ce s-a întîlnit la Kremlin, pentru a cincea oară în mai puțin de un an, cu prim-ministrul nipon, Shinzo Abe.

Această delegație japoneză va inspecta teritoriul pentru a alege proiecte prioritare pentru exploatarea în comun, așa cum ambii lideri au stabilit în cadrul vizitei lui Putin la Tokyo la finalul lui 2016.

În plus, Putin a declarat că Rusia va garanta zboruri directe pentru ca familiile japoneze să poată vizita mormintele strămoșilor lor din insulele Iturup și Kunașir.

"Sperăm că acestea vor permite crearea unei atmosfere de încredere și cooperare între țările noastre", a subliniat el.

Putin și Abe au convenit în decembrie trecut dezvoltarea activităților economice comune în pescuit, turism, sănătate și mediu în Kurilele de Sud, cunoscute ca Teritoriile de Nord în Japonia.

Rusia a propus în urmă cu mai mulți ani exploatarea comună a resurselor arhipelagului, ale cărui rezerve în materii prime ar putea valora circa 45 de miliarde de dolari, dar pînă acum Tokyo a respins o astfel de posibilitate.

Conform presei locale, Rusia este interesată de investiții japoneze pe un teritoriu neospitalier unde lipsa infrastructurii a gonit majoritatea populației după căderea URSS.

Putin, care nu a vizitat niciodată Kurilele, spre deosebire de premierul Dmitri Medvedev, a calificat de "necontestat" suveranitatea rusă asupra acestor insule, însă de asemenea s-au arătat "dispus" să ajungă la "o soluție negociată care să satisfacă popoarele și guvernele ambelor țări".

La rîndul său, Japonia consideră respectivele insule ca "parte ancestrală și inalienabilă a teritoriului său" și leagă soluționarea acestei probleme de semnarea tratatului de pace.

În decembrie trecut, președintele rus Vladimir Putin și premierul nipon Shinzo Abe au recunoscut că este dificil să se ajungă la un acord de pace între cele două țări cu privire la insulele Kurile, informa AFP.

Japonia și Rusia nu au reușit după Al Doilea Război Mondial, în urmă cu 70 de ani, să semneze un acord de pace din cauza acestei dispute care durează. Kurilele, insule vulcanice care fac oficial parte din regiunea rusă Sahalin, sînt revendicate de Japonia.

Sursa: Agerpres