Putin a salutat lansarea construirii a sase noi nave de razboi la trei santiere navale rusesti

Preşedintele rus Vladimir Putin a salutat, Luni, lansarea construirii a şase nave de război la trei şantiere navale ruseşti, într-un moment în care Rusia este forţată să amîne o serie de proiecte naţionale importante din cauza prejudiciilor provocate de epidemia de COVID-19, potrivit EFE, scrie agerpres.

„Astăzi, în trei principale şantiere navale din Rusia, şase noi nave au fost puse simultan pe chilă”, a spus şeful statului în cadrul unei ceremonii, organizate în format de teleconferinţă, calificînd aceasta drept „un pas important şi semnificativ în dezvoltarea marinei ruse”.

Liderul rus a subliniat că noile nave vor fi echipate „cu sisteme de arme, control şi comunicaţii avansate şi vor consolida în mod semnificativ potenţialul de război al marinei ruse, sporindu-i posibilităţile strategice”.

Acestea sunt, potrivit lui Putin, două nave de desant la şantierul din Kerci, în Crimeea, două fregate la uzina Severnaia Verf (şantierele navale de Nord) din Sankt-Petersburg şi două submarine atomice în cadrul companiei Sevmaş, situată în Severodvinsk, oraş-port pe ţărmul Mării Albe.

„În cursul ultimilor opt ani, flota militară rusă a primit peste 200 de nave, corvete şi vase de diferite tipuri. Este necesar să continuăm să realizăm în mod consecvent măsurile programului de stat de înzestrare cu armament a forţelor navale pentru ca, la orizontul anului 2027, peste 70% din navele marinei ruse să fie noi”, a declarat Putin, citat de TASS.

Rusia îşi revine lent după epidemia de coronavirus, care a bulversat marile proiecte economice ale lui Putin, constrîngîndu-l să amîne planul său de investiţii pe şase ani, pentru care era preconizată alocarea a 360 de miliarde de dolari, cu care a vrut să sprijine creşterea şi dezvoltarea ţării.

Premierul rus Mihail Mişustin a propus amînarea obiectivelor proiectelor naţionale preconizate în 2024 pentru 2030, argumentînd că Rusia este nevoită să accepte constrîngeri bugetare din cauza coronavirusului.