PUTIN A REVENIT IN POLITICA EUROPEANA

Merkel și Putin vor apăra conducta rusească de gaz, indiferent de nemulțumirile lui Trump sau de revoltele polonezilor. Perioada de izolare a Rusiei a luat sfîrșit. Și nu doar Germania a decis să se dezică de politica Uniunii Europene față de Rusia, bazată de ostracizarea Moscovei. Echipa lui Putin a utilizat cu măiestrie forța militară, dar și investiții financiare în aliați, precum și diplomația eficientă.

Peste un sfert de milion de militari, circa 900 de tancuri, 1000 de avioane și 300 de vase de război – atît au constituit forțele armate folosite recent în manevre în regiunea militară centrală și orientală. După cum a relatat ministrul apărării din Rusia, verificarea inopinată a avut loc în cadrul manevrelor ”Orient-2018”, care se desfășoară în august-septembrie. Ultimele manevre de asemenea proporții au avut loc sub denumirea ”Occident-81”, în cadrul cărora au fost mobilizați peste 150 de mii de militari.

În prezent Moscova verifică capacitatea militarilor de a desfășura operațiuni de amploare, de a transporta trupele la distanțe mari și de a restabili rapid potențialul rezervelor. Însă Kremlinul nu doar îşi demonstrează forța militară, ci şifolosește abil diplomația, speculînd contradicțiile dintre diferite țări.

La 18 august Vladimir Putin a avut o întrevedere cu Angela Merkel. A fost prima plecare a președintelui rus la tratative bilaterale în Germania din anul 2014 și a doua întrevedere cu cancelarul german, prima fiind în luna mai, la Soci. Liderii au discutat trei ore și jumătate, ceea ce se întîmplă rar la negocieri de asemenea nivel. Cei doi au rămas pentru mai mult timp unul la unul, fără translatori. Un comunicat oficial a anunțat că cei doi șefi de stat au examinat situația din Siria, planul dislocării forțelor pacificatoare în Donbas și proiectul ”Nord Stream-2”. Dacă către anul 2019 investiția va fi finalizată, Gazprom-ul va putea livra gaze ocolind teritoriul Ucrainei și Poloniei. În anul trecut doar printr-o singură conductă a Gazprom-ului Rusia a livrat Germaniei, ocolind Polonia și Ucraina, 51 de miliarde de metri cubi de gaz, adică 25% din totalul necesar Europei. O altă problemă e că și Gazprom-ul, și mai multe firme europene au investit în proiectul Nord Stream-2 peste 6 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că nu vor renunța la el, chiar dacă americanii amenință cu sancțiuni.

Teoretic, Germania cîștigă din proiectul Nord Stream-2, deoarece devine singurul centru european de distribuire a gazului. La modul practic, însă, promisiunea cancelarului de a finaliza construcția conductei e o victorie a președintelui rus.

După Do Rzeczy, Polonia