PUR SI SIMPLU PERSONALITATE DEOSEBITA

Сel mai bun cunoscător al Istoriei Antice şi al disciplinilor adiacente Vladimir Potlog a ajuns la a 90-cea aniversare de la naştere. În aproape 60 de ani de activitate prodicioasă a fost apreciat cu cele mai înalte calităţi.

Cu ocazia aniversării de jumate de secol a absolvirii facultăţii de istorie a Universităţii de Stat din Moldova, cîţiva absolvenţi întruniţi pentru cele menţionate ne-am amintit multe momente frumoase legate de formidabilul profesor Vladimir Potlog.

Mulţi din cei care au avut fericirea să asiste la activităţile didactice ale celui nominalizat în perioada anilor 1953-2011, cu ocazia absolvirii studiilor, cu diversele aniversări ale absolvenţilor, a zilei de naştere a dlui profesor în realitate şi prin intermediul mijloacelor de informare în masă, dar şi după a. 2011 au apreciat munca Dumnealui.

Chiar dacă era cel mai exigent profesor, fanat la gradul superlativ al disciplinelor profesate, este unul dintre cele mai apreciate de către studenţi cadre didactice de la facultete.

Pentru mine dumnealui este un caz aparte. La începutul anului 1967, a fost schimbată modalitatea de finisare a studiilor. S-a permis tuturor, chiar şi celor care aveau cea mai joasă situaţie academică, să scrie teza de diplomă şi să nu susţină două examene.

Eu am protestat, dar neavînd susţinere, am declarat că refuz să susţin lucrarea de diplomă, chiar dacă pe parcusul studiilor obţinusem doar note excelente şi tema lucrării mele a fost menţionată la conferinţa a IV unională studenţiască etnografică.

Însă nu am putut convinge dintre studenţii-absolvenţi ai facultăţii de istorie decît un singur coleg. Toţi preferau să susţină examen de stat la Istoria Contemporană, predată la acel timp de un cadru didactic, ce nu se bucura nici pe departe de stima şi autoritatea domnului Vladimir Potlog, care încerca să mă convingă să mă dezic de ideia năstruşnică, unicală. Văzînd încăpăţinarea mea, a depus efort pentru însuşirea profundă a Istoriei Greciei şi Romei Antice. A fost creată o comisie din cinci cadre didactice.

Printre multiplele întrebări adresate a fost şi una de tipul: „Noţiunea Cezar, în ce caz еste proprie şi în ce caz comun”, ţinînd cont că feciorul meu de un an era cu noi la cămin.

Mai tîrziu cînd s-a născut fiica a fost numită Cezarina, iar unul din nepoţi – Iulius. Aveam o deosebită plăcere să citesc aceste teme la elevi, ulterior studenţilor în cadrul cursului de „Istorie şi cultură universală”. Dispun de literatură legată de Grecia şi Roma antice. Port cu o deosebită plăcere cunoştinţile împărtăşite de Profesorul Vladimir Potlog, care merită viaţă lungă, sănătate dură şi respect veşnic.

Şef grupă nr.3, unul din cei doi absolvenţi care au susţinut examenul la Istoria Greciei şi Romei Antice, rostul veţii domnului Vladimir Potlog