PĂSTREZI MÎNCAREA ÎN LOCUL POTRIVIT?

10 alimente pe care nu ar trebui să le ţii NICIODATĂ în frigider

Păstrarea corectă a alimentelor în frigider este esenţială pentru o alimentaţie sănătoasă, iar următoarele recomandări oferite de specialişti sînt numai bune de urmat dacă doriţi să consumaţi alimentele doar atunci cînd sînt proaspete.

Roşiile

Roşiile îşi pierd toată savoarea în frigider. Aerul rece împiedică procesul de coacere a roşiilor, acesta fiind exact ceea ce ar trebui să le dea mai mult gust şi savoare. Frigiderul alterează şi textura lor. Potrivit lui Harold McGee, autorul cărţii “On Food and Cooking”, “temperatura rece descompune membranele din pereţii fructului. Păstraţi roşiile în afara frigiderului, într-un castron, sau pe tejghea”, scrie huffingtonpost.com.

Busuiocul

Busuiocul se ofileşte mai repede dacă este ţinut în frigider şi va absorbi şi mirosurile tuturor celorlalte alimente din jur. Este mai bine să fie păstrat afară, într-o cană cu apă proaspătă, asemenea florilor. Dacă vrei să păstrezi busuiocul pentru mai mult timp, Martha Stewart recomandă fierberea şi apoi congelarea lui.

Cartofii

Un cartof păstrat în frigider îşi va transforma mult mai repede amidonul în zahăr. În loc să pui cartofii în frigider, e mai potrivit să îi ţii într-o pungă din hîrtie într-un loc răcoros – nu rece. Locul ideal este o cămară pentru plante rădăcinoase, dar şi o cămară obişnuită este potrivită, atît timp cît e destul de întunecată şi răcoroasă. Hîrtia funcţionează mai bine decît plasticul, pentru că lasă cartoful să respire şi nu putrezeşte atît de repede.

Ceapa

Dacă ţii ceapa în frigider, va deveni la un moment dat moale şi mucegăită din cauza umezelii. Păstrează ceapa într-un loc răcoros şi uscat şi ai grijă să nu stea aproape de cartofi; depozitate împreună, amîndouă se alterează mai repede. În schimb, prazul şi arpagicul pot fi păstrate fără probleme în frigider datorită conţinutului mai mare de apă.

Avocado

Dacă vrei ca fructele de avocado să se coacă, sigur nu trebuie să le aşezi în frigider. Dacă totuşi ai cumpărat un avocado deja copt pe care nu vrei să îl foloseşti imediat, îl poţi pune în frigider.

Usturoiul

La un moment dat usturoiul va începe să germineze în frigider şi s-ar putea să mucegăiască şi să capete o textură de cauciuc. Ar trebui în schimb să păstrezi usturoiul într-un loc răcoros şi uscat.

Pîinea

Ţinută în frigider, pîinea se va usca foarte repede. Dacă nu e vorba de pîine deja feliată pe care ai de gînd să o foloseşti în cîteva zile, este recomandat să o păstrezi pe masă sau în congelator. Şi aici pîinea ar trebui să fie împachetată ca să îşi reţină umezeala, iar cînd este scoasă din frigider, ar trebui să fie lăsată să se decongeleze treptat şi complet înainte să  fie consumată sau prăjită la toaster.

Uleiul de măsline

Acesta ar trebui să fie depozitat într-un loc răcoros şi întunecat, unde se va condensa şi va avea o consistenţă mai tare, aproape ca de unt.

Cafeaua

Dacă laşi cafeaua în frigider, îşi va pierde savoarea şi va prinde mirosuri de mîncare. Şi cafeaua ar trebui să stea într-un loc răcoros şi întunecat, unde îşi va păstra savoarea şi prospeţimea. Cafeaua în cantităţi mari poate fi totuşi ţinută  în congelator.

Mierea

Nu este nevoie ca mierea să fie păstrată în frigider – îşi va menţine practic pentru totdeauna gustul şi calitatea dacă stă într-un recipient etanş. În plus, mierea ţinută în frigider se poate cristaliza.

Sursa: www.mediafax.ro