PSRM SOLICITA AUDIERI PE MARGINEA INTERDICTIEI OFICIALILOR MOLDOVENI DE A EFECTUA VIZITE IN RUSIA

Fracțiunea parlamentară a Partidului Sociliștilor a criticat dur decizia recentă a autorităților moldovenești, care periclitează relațiile dintre Moldova și Federația Rusă. Este vorba despre nota transmisă de către președintele Parlamentului, Andrian Candu, și prim-ministrul, Pavel Filip, Ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametșin, prin care oficialilor moldoveni li se cere să evite vizitele în Federația Rusă.

Astfel, potrivit deputatului socialist, Vladimir Țurcan, din punct de vedere diplomatic, un comportament similar al actualului regim de guvernare ar putea să influențeze negativ relațiile bilaterale dintre cele două state. În context, deputatul PSRM a socilitat desfășurarea audierilor parlamentare pe marginea acestui subiect.

”Este necesar ca, anume astăzi, autorii acestei note și ministrul Afacerilor Externe să dea explicații. Reiterăm că limbajul acestei note sună foarte dur”, a menționat Țurcan.

În acest context, amintim că, ieri, 9 martie 2017, președintele Parlamentului, Andrian Candu și prim-ministrul Pavel Filip au avut o întrevedere cu ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin, la întîlnire fiind prezenți și ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, precum și un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Tema discuției a constituit-o transmiterea unei note către conducerea politică a Federației Ruse, prin care sînt semnalate o serie de ”abuzuri” comise împotriva oficialilor din Parlament, Guvern, serviciile speciale și partidele Coaliției de Guvernare din Republica Moldova. În notă se specifică că, anterior, aceste abuzuri au fost semnalate autorităților Federației Ruse prin mai multe demersuri și de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, însă ele au rămas fără răspuns, iar situația a continuat și chiar s-a agravat.

În notă este descris modul în care oficialii moldoveni sînt opriți ”abuziv” la intrarea în Federația Rusă, interogați, percheziționați, tratați în mod umilitor de către reprezentanți ai serviciilor speciale rusești. De asemenea, este descris modul abuziv în care una dintre instituțiile de la Moscova a încercat de mai multe ori în ultimele luni să pună sub monitorizare internațională mai mulți politicieni din Republica Moldova, inclusiv deputați, folosindu-se în acest scop de informații false și date trunchiate. Solicitările lor abuzive au fost respinse din aceste motive, dar și din considerente ce țin de o încercare evidentă de hărțuire a oficialilor moldoveni. O altă îngrijorare exprimată, se menționează în notă, este legată de lipsa totală de cooperare a instituțiilor de drept din Federația Rusă cu anchetatorii moldoveni în acest caz, precum și refuzul de a răspunde la comisiile rogatorii transmise de procurorii moldoveni în ancheta privind spălarea celor 22 de miliarde de dolari. De asemenea, ambasadorul rus a fost anunțat că pînă la soluționarea acestei probleme, oficialilor moldoveni li se va cere să se abțină de la deplasări în Federația Rusă.

În acest context, Ministerul de Externe al Rusiei a spus că nota moldoveană referitoare la tratarea incorectă de către ruși a oficialilor moldoveni „ridică semne de întrebare”. „Va trebui să evaluăm toate faptele înainte să discutăm serios această chestiune”, a spus vineri viceministrul de externe rus, Grigori Karasin, citat de TASS. În relatarea sa de astăzi, agenția de stat rusă TASS amintește că, în 2016, mai mulți jurnaliști și alte personalități din Rusia au fost trimiși îndărăt de la aeroportul din Chișinău. 

Virginia Filip 15.03.2017 - 20:11

Pai nu a vrut Dodon apropierea de Rusia? Acum sa raspunda el pentru modul injositor in care sunt tratati oficialii nostri cand ajung in Rusia. De fapt, prin acest comportament ni se arata ca vor sa ne domine si incep cu semnalele acestea.