PSRM: „SINTEM PREGATITI PENTRU O CAMPANIE DE PROTEST DE AMPLOARE IN APARAREA LIBERTATII DE EXPRIMARE IN MOLDOVA”

Declaraţia PSRM privind sistarea retransmiterii canalelor «Россия-24» și «РБК»

Coaliţia de la guvernare a demarat o nouă ofensivă împotriva libertății de exprimare înțară. În Parlamentul țării au fost depuse două proiecte de lege, care îngrădesc în modul cel dur libertatea de exprimare și dreptul cetățenilor la informare.

Proiectul Partidului Liberal, îndreptat parcă spre „apărarea spa
țiului informațional național de propaganda și manipularea străină”, interzice retransmiterea programelor informaționale ale canalelor de televiziune de peste hotare, cu excepția celor din UE și SUA.

Proiectul comun, înaintat de partidele Democratic 
și Liberal-Democrat, urmărește monopolizarea completă a piaței mediatice din Moldova, reducînd emisia doar la canalele TV PRIME, Canal 2, Canal 3, Publika TV. Acest proiect de lege, la fel ca și proiectul Partidului Liberal, interzice retransmiterea în Moldova a „programelor TV și radio informaționale, informațional-analitice și ale celor politice, care nu au fost produse în statele membre ale Uniunii Europene”.

Aceste proiecte de lege a partidelor a
șa-numite „proeuropene”, care, fără precedent, întruchipează principiul dublelor standarde, sunt chemate să distrugă pluralismul de opinii în Moldova și să introducă cenzura ideologică. Astfel de proiecte contravin grosolan articolului 19 din Declarația universală a drepturilor omului, articolelor 4 și 32 din Constituția Republicii Moldova. Astfel de proiecte vor discredita totalmente așa numitele „valori europene” în opinia majorităţii cetățenilor Republicii Moldova.

Atenţionăm, că reprezentan
ții OSCE deja au criticat dur amendamentele propuse de autoritățile Moldovei la Codul Audiovizualului și la Legea cu privire la libertatea de exprimare.

În ciuda acestui fapt, măsurile dictatoriale, care îngrădesc dreptul cetă
țenilor Moldovei la informare, se aplică deja astăzi, cînd proiectele scandaloase încă n-au fost adoptate. Astfel, cu cîteva săptămîni în urmă, canalul de televiziune TV7 s-a refuzat de retransmiterea știrilor și programelor analitice ale canalului rus de televiziune НТВ.

Pe 27 mai, la 
ședința Consiliului Coordonator al Audiovizualului unanim a fost aprobată decizia de stopare a retransmiterii canalului «Россия-24», canal, ce nu le convine autorităților. Este straniu că pentru această decizie a votat şi membrul CCA din partea Partidului Comuniștilor Artur Cozma. Partidul lui Voronin, care nu demult s-a arătat nemulțumit de retragerea licenței canalului NIT, astăzi acordă susținere lichidatorilor dreptului la exprimare în Moldova.

În legătură cu aceasta, Partidul Sociali
știlor din Republica Moldova declară:

1.   Ne pronun
țăm categoric împotriva amendamentelor totalitare, antidemocratice, înaintate atît de Partidul Liberal, cît și de coaliția democraților și liberal-democraților, și intenționăm să votăm împotriva acestora în Parlament.

2.   Declarăm că suntem gata să organizăm o campanie de protest în limitele legii, care va fi îndreptată spre apărarea libertă
ții de exprimare în Moldova.

3.   Îndemnăm organiza
țiile internaționale să acorde atenție la faptele de încălcare grosolană a libertății presei din Republica Moldova și să ceară de la autoritățile țării să asigure libertatea mijloacelor de informare în masă.

4.   Suntem gata să acordăm asistenţă maximă cetă
țenilor Republicii Moldova în vederea realizării drepturilor lor la informare, inclusiv la accesul la surse alternative de informare.

5.   Venind la putere, sociali
știi vor anula aceasta, cît și celelalte decizii ilegale ale regimului oligarhic actual. Noi vom izbuti să întoarcem canalul de televiziune  «Россия-24» în grila de emisie din Moldova.

Virginia Filip 02.06.2015 - 15:41

Accesul la informatie trebuie sa fie liber, intr-adevar. Dar la ce informatie? Doar la cele trimise de Putin? Oameni buni acest individ nu face decat jocurile lui Putin. Sa se duca la el si sa ne lase tara in pace, ca nu face decat s-o intoxice cu tot felul de mesaje otravite.