PSRM SI BLOCUL ACUM AR PUTEA AVEA CEI MAI MULTI CONSILIERI IN CMC

Partidul Socialiștilor ar putea obține în Consiliul municipal Chișinău în jur 20 de mandate de consilier, iar Blocul electoral ACUM – în jur de 17 mandate, din cele 51. Alte formațiuni ar obține cîte un mandat sau două. Datele se conțin în sondajul prezentat luni, 7 octombrie, într-o conferință de presă la IPN, de către Comunitatea WatcDog.MD și CBS AXA. La cercetarea realizată în perioada 25 septembrie – 4 octombrie au participat doar chișinăuieni cu drept de vot.

Întrebați, dacă mîine ar avea loc alegeri pentru CMC, 27,8% au răspuns că ar vota pentru PSRM. Iar pentru Blocul ACUM ar vota 21,7%. Partidul Politic Șor ar acumula 3,6% din voturi, Partidul Democrat – 3,1%, Partidul Liberal – 1,8%, iar Partidul Comuniștilor – 1,6%, iar celelalte formațiuni ar acumula sub 1%.

19,4% din intervievați au spus că „vor participa la alegeri, însă nu știu cu cine vor vota”. 7,7% nu vor participa la alegeri, iar 6,7% „vor participa, știu pentru cine vor vota, însă nu vor să spună”.

Expertul WatchDog.MD Valeriu Pașa menționează că în consiliile locale, raionale, municipale distribuția mandatelor are loc mult mai echitabil decît la alegerile parlamentare – nu există un prag de accedere în consiliu. Se ia numărul total de voturi, se împarte la numărul total de mandate. În cazul CMC acesta este de 51. „Ce este important e că și cei cu 1% sau sub 2% pot să treacă cu cel puțin un mandat – asta vedem, dacă eventual rezultatul va fi similar. Partidul Șor va avea cu siguranță doi reprezentanți, PDM – doi, PL – unu, puțin probabil să-l aibă și pe al doilea. Respectiv nu vom avea monopol”, a notat Valeriu Pașa.

Întrebați cum ar vota pentru funcția de primar, 25,7% din intervievați au răspuns că își vor da votul pentru Ion Ceban, candidat al PSRM, iar 19% au răspuns că îl susțin pe Andrei Năstase, candidat al Blocului ACUM. Pentru fostul primar Dorin Chirtoacă ar vota 5,1% din respondenți. Pentru Vladimir Cebotari, candidat al PDM, ar vota 2,5%, iar pentru Octavian Țîcu, candidat al Partidului Unității Naționale, ar vota 2%. Ceilalți candidați ar acumula sub 2%. „Voi vota, dar nu sînt hotărît, pentru cine” au răspuns 21,5% din intervievați. „Voi vota, știu cu cine, dar nu doresc să spun” au răspuns 9,6%, iar 7,1% nu vor participa la alegeri.

În comparație cu sondajul prezentat acum două săptămîni, cercetarea de azi prezintă o inversie a liderilor – Ion Ceban crescînd aproape de două ori. Valeriu Pașa a declarat că există cîțiva factori care explică acest lucru, și anume că printre cei 11% din respondenți, care nu doreau să spună acum două săptămîni cu cine vor vota, cel mai probabil erau destul de mulți alegători ai PSRM. „Se atestă o diminuare din contul indecișilor, care a mers spre Ion Ceban. Și voturile care în sondajul precedent erau atribuite lui Ruslan Codreanu – 6%. Din cîte se pare, excluderea acestuia din cursă îl favorizează foarte mult pe Ion Ceban. Altfel este greu să explicăm de unde este această creștere foarte puternică”, a menționat Valeriu Pașa.

Întrebați dacă vor participa la alegerile din 20 octombrie, 62,5% au răspuns că neapărat vor merge la vot. Vor merge dacă nu-i va împiedica nimic 14,4% din respondenți. „Sumar aceste două categorii de răspunsuri încadrează cele expuse de 76,9%, aceștia fiind respondenți pe care noi îi considerăm foarte motivați să participe la alegerile din 20 octombrie”, a declarat Vasile Cantarji, sociolog CBS-AXA. Potrivit lui, intenția expusă de respondenți, nu neapărat se va realiza sută la sută, pentru că există numeroși factori care pot determina o persoană perfect motivată să participe la alegeri, să nu meargă la vot.

Eșantionul pe care a fost realizat cercetarea este de 502 persoane cu vîrstă de 18 ani și mai mult, locuitori ai municipiului Chișinău. Eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă a municipiului Chișinău, cu o eroare maximă de +4,4%. Sondajul a fost realizat prin metodă mixtă – telefonic și în teren.

Sursa: IPN