PSRM: POVESTEA INTEGRARII EUROPENE S-A INCHEIAT

Parlamentul a examinat, la data de 16 Martie, moțiunea simplă împotriva viceprim-ministrului pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă.

Poziția fracțiunii Partidului Socialiștilor asupra moțiunii simple a fost expusă de către deputatul Bogdan Țîrdea. Iată în totalitate textul discursului său “Despre Integrarea Europeană în stilul lui Leancă” prezentat în cadrul parlamentului, la 16 Martie 2018.

Despre Integrarea Europeană marca Leancă:

Dragi concetățeni! De 9 ani, domnul Leancă, ”simplu prim-ministru”, a condus din varii funcții, procesul de Integrare Europeană.

Și ce avem azi?

1. Înghețarea asistenței macrofinanciare de 100 mln lei, inclusiv a 20 mln euro asistența pentru reforma justiției! Altfel spus, europenii nu mai cred că cineva are de gînd să mai reformeze justiția!

2. Continuarea monitorizarii APCE, o probă clară ca țara are probleme grave cu drepturile omului, democrația.

3. Din 2014 nici un înalt oficial UE nu a lăudat Moldova, și nici nu ne-a vizitat!

4. Mai mult, primim la 26 februarie Concluziile Consiliului de Externe al UE care este cel mai critic document la adresa țării din 2009 încoace, fiind de fapt o condamnare, un necrolog al democrației și Integrării Europene!

5. Nu există absolut nicun document European, care ar confirma clar perspectiva Integrării Europene a Moldovei: data, anul, etapele. Nici măcar statul jalnic de candidat, care deloc nu înseamnă integrare, cazul Turciei fiind o probă elocventa. Crucea pe minciunile domnului Leancă a fost pusă la 6 februarie 2018, în raportul prezentat de Jean- Claude Junker privind extinderea UE. În el doar 6 state balcanice sînt menționate că au perspectivă de integrare în 2025. Moldova lipsește din lista. Altfel spus, mitul Integrării Europene s-a prăbușit.

6. Și ultima, în 2008, încrederea în vectorul UE era de 70%. Azi, prin eforturile lui Leancă, a ajuns la 35%.

Vă felicit!

 

Rezultatele Integrării Europene

Integrarea Europeană înseamnă în primul rînd satisfacerea criteriilor de la Copenhaga.

Adică stat de drept, economie de piață, instituții puternice!

Arătați-mi domnule Leancă macar unul din aceste criterii pe care le-ați realizat?

 

Poate avem stat de drept?

În 2015, Forul Economic Mondial a declarat că avem cea mai coruptă justiție din lume –locul 144!!!. Și asta în pofida celor 100 mln euro oferite pentru justiție!!

 

Poate avem democrație?

În februarie 2018, revista The Economist a publicat indicele anual al democraţiei pentru 2017. Moldova, pentru prima dată în ultimii 12 ani, este declarată stat cu regim Hibrid! Altfel spus, semidictatură! Ne-am prabușit cu peste 5 puncte!

 

Poate avem instituții funcționale?

Aici e și mai grav. In 2015, renumita Transparency International a publicat Barometrul Global al Corupției! Moldova, pentru prima data în istoria sa, e declarată stat capturat! Însuși, Thorbjorn Jagland, secretar general al Consiliului Europei, a scris în New York Times că sîntem stat capturat de oligarhi, gaura neagră a Europei, pericol pentru continentul european!

În 2017, Raportul Forului Economic Mondial ne-a plasat pe primul loc în Europa (120) la deturnarea fondurilor publice!. Am depășit și Ucraina.

 

Auziți domnule Leancă? Nu sîntem stat cu perspective UE, sîntem pericol pentru UE!

Grav de tot stăm la capitolul combaterea corupției.

În 2016, conform unui raport Transparency International, ne-am prăbușit cu 20 de puncte la indicele percepției corupției. De pe locul 103 pe 123! Vă felicit! Azi sîntem pe locul 122! Asta este cea mai mare prăbușire dintre toate statele lumii!

Vă dau un citat din raportul din 21 februarie 2018: Transparency International-Moldova face apel la instituțiile internaționale și partenerii de dezvoltare să ia atitudine față de evoluțiile din Republica Moldova, să se disocieze de factorii de decizie care au compromis parcursul European, spulberînd speranțele populației la o dezvoltare democratică, bazată pe supremația legii și concurența liberă, aplicînd acestora treptat sancțiuni personalizate.

Dacă ne referim la economia de piață, aceasta lipsește cu desăvirșire.

Heritage Foundation recent a prezentat indicele libertății economice 2018. Felicitări! Locul 105, economie neliberă!

Conform FMI, PIB pe cap de locuitor în 2014 era $2243. În 2017 – $ 2000. Deci, minus 200 dolari!

Cum zicea Jean Jacques Rousseau într-un stat prosper, crește numărul populației.

Recordul dvs este unical -108 oameni zilnic fug din Moldova Europeană!

Conform ultimelor date BNS, în 2016 Mortalitatea a depășit Natalitatea. Avem cu 1096 mai mulți decedați decît nou născuți.

Cred că ăsta și este rezultatul real al DVS …

Puteți să vă mîndriți cu EL la europeni!

Poziția UE e firească. În 8 ani am avut dezmăț, numit cred că din glumă Integrare Europeană!

În 2010 am avut atacuri raider la bănci, furați 100 mln dolari!

În 2011, sînt spălati 22 mlrd dolari! Cedăm Ucrainei terenul aferent autostrăzii Odesa-Reni în regiunea localităţii Palanca, chiar dacă teritoriul național este inalienabil!

În 2013- sub patronajul lui Leancă, este concesionat aeroportul, privatizat BEM-ul! Beneficiar devine prietenul lui Iurie Leancă-Ilan Shor.

În 2014, e furat miliardul!

În 2015, pierdem 440 mln dolari investiții, care conform BNM, pleacă din țară!

În 2016, 40% din teritoriu este concesionat unui offshore! Poporul este obligat să întoarcă 25 mlrd lei statului!

În 2017, pierdem 2100 întreprinderi, care sînt închise!

Poate asta și este Integrarea Europeană…

Sursa: socialistii.md

Virginia Filip 27.03.2018 - 19:46

Un articol defaimator si nedrept fata de ceea ce inseamna integrarea europeana. Nu este corect sa inventezi parti negative, doar pentru ca majorotatea moldovenilor isi doreste sa faca parte din Uniunea Europeana. Tendina noastra e clara, chiar daca unii o accepta sau nu.