PSRM: NU VOM PERMITE MAJORAREA TARIFULUI LA GAZ!

Candidații Partidului Socialiștilor din Republica Moldova Vladimir Golovatiuc și Alla Darovannaia au prezentat, în cadrul conferinței de presă din 7 februarie, poziția PSRM cu privire la prețurile la gazele naturale și au afirmat că PSRM nu va permite majorarea tarifului la gaze naturale. “În pofida declarațiilor autorităților privind creșterea economică și creșterea salariilor, situația reală din sfera economică și cea socială rămîne extrem de dificilă”, a spus Vladimir Golovatiuc, timpul conferinței de presă. „În absența unui sistem adecvat de sprijin pentru populația vulnerabilă, cetățenii țării se confruntă cu creșteri practic necontrolate ale prețurilor și tarifelor. Această creștere aproape, în întregime, “mănîncă” acea creștere a salariilor, a pensiilor și a altor venituri cu care guvernarea se laudă. În special, în perioada anilor 2016 – 2018, prețurile la legume au crescut cu 85% și anume în 2018, cu 28 %, pentru cartofi, cu 45%, pentru fructe, cu 50%, iar pentru servicii medicale– cu 90%, etc.

Avînd în vedere veniturile populației, tarifele pentru serviciile comunale, prețurile sînt exagerate. Ponderea acestora în cheltuieli a crescut, iar populația consumă aproape o cincime din venituri, pentru întreținerea locuințelor. Populația este extrem de preocupată de tarifele la gaze. Pînă în 2008, tarifele la gaze pentru populație au crescut cu 60%, iar prețul gazului pentru Moldova, datorită formulei stabilite de premierul de atunci, Zinaida Greceanîi și ministrul Economiei Igor Dodon, A SCĂZUT aproape DUBLU!”, a menționat Vladimir Golovatiuc.

În cadrul guvernării actuale (2016-2018), populația a plătit pentru gaz în medie 33 de cenți pentru 1 m3, în timp ce prețul de intrare al gazului în Republica Moldova a fost de 19 cenți pentru 1 m3, adică populația a plătit mai mult сu 70%. Cu un an în urmă, Partidul Socialiștilor, în cadrul numeroasele proteste dar și în Parlament, a cerut reducerea prețurilor la gaze cu cel puțin 50%. Ca urmare, tariful nu a fost majorat așa cum a solicitat compania Moldova-Gaz, ci a fost redus de către ANRE cu 20%. “Cu toate acestea, astăzi populația plătește considerabil pentru consumul de gaze. Dacă înlocuim cifrele în lei, atunci situația constă în felul următor: în ultimii TREI ani, populația a achitat pentru gazul consumat, MINIM doi lei pentru 1 m3!”, a subliniat socialistul.

Avînd în vedere creșterea prețurilor la resursele energetice pe piețele mondiale, Moldova-Gaz a abordat subiectul privind revizuirea tarifului la gaz în direcția majorării, de către ANRE. Cu toate acestea, guvernarea nu a decis, înainte de alegeri, să facă acest pas extrem de nepopular în aceste condiții. “În același timp, conform informațiilor pe care le avem, după alegeri, se preconizează majorarea semnificativă a tarifelor la gaze pentru populație. Acest lucru va duce la majorarea prețurilor, ceea ce DEJA și preconizează Banca Națională”, a spus deputatul.

De asemenea, el a menționat că, în perioada declinului dolarului american (2017-2018 – cu mai mult de 17%), Moldova Gaz a constituit o anumită rezervă financiară care poate fi și ar trebui utilizată. “După obținerea victoriei de către Partidului Socialiștilor la viitoarele alegeri parlamentare, luînd în considerare cele de mai sus, nu vom permite majorarea tarifului la gaz! Și luînd în considerare acordurile Președintelui Igor Dodon cu Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, precum și cu șeful Gazprom, Alexei Miller, tariful la gaze poate fi redus!”, a subliniat Vladimir Golovatiuc. (Sursa: agenţiile de presă)