PSRM INDEAMNA CETATENII SA NU CEDEZE PROVOCARILOR IN TIMPUL ALEGERILOR

PSRM îndeamnă cetățenii să nu cedeze provocărilor în timpul alegerilor parlamentare din 24 februarie. Acest apel a fost adresat în cadrul conferinței de presă din 21 februarie se către,secretarul pentru ideologie al PSRM Ion Ceban și reprezentantul PSRM la CEC Maxim Lebedinschi.

“În ultima perioadă primim multe semnale precum că cetățenilor li se propune să-și fotografieze buletinele de vot. Informăm cetățenii că, în conformitate cu punctul 68 al Regulamentului de activitate a birourilor electorale, se interzice fotografierea buletinelor de vot după aplicarea ștampilei. Orice încercare de a încălca această normă, poate fi calificată ca fiind încălcarea dreptului la secretul votului, adică încălcarea garanției constituționale a cetățenului că votul acestuia este liber exprimat”, a spus Maxim Lebedinschi.

Acesta a declarat că PSRM face un apel public către Comisia Electorală Centrală ca să intervină în această situație și să elaboreze o circulară prin care să fie atenționați toți membrii secțiilor de votare, privind inadmisibilitatea încălcării secretului votului cetățenilor RM.

De asemenea, Maxim Lebedinschi a atras atenţia că, într-un fel sau altul, se poate atenta la libertatea votului cetățeanului şi prin aceea că alegătorilor li se pot propune „să-și vîndă votul”, fiind deci vorba despre tentative clare de corupere a alegătorilor.

“Aceasta este o infracțiune și se pedepsește în conformitate cu legea penală. Îndemnăm toți cetățenii RM să voteze conform preferințelor lor politice și să nu se lase ademeniți pentru a vota conform solicitărilor contra unor surse bănești. Toate aceste cazuri vor fi documentate și vom sesiza organele de poliție și procuratură pentru a trage la răspundere persoanele vinovate de comiterea unor astfel de infracțiuni”, a subliniat Maxim Lebedinschi.

De asemenea, acesta s-a referit şi la situația creată în privinţa secțiilor de votare pentru cetățenii RM care locuiesc în Transnistria. “Cum am promis, noi am contestat hotărîrea CEC cu privire la transferarea a mai mult de douăzeci de secții de votare în alte localități cum sînt: Călărași, Cahul, Chișinău, Bălți și altele. Drept urmare, cetățenii din stînga Nistrului, pentru a-și exprima dreptul de vot, vor fi nevoiți să parcurgă distanțe de zeci de kilometri, iar în unele cazuri peste 100 de km. Considerăm că este o îngrădire directă a drepturilor acestora de a-și exprima votul”.

Maxim Lebedinschi a menționat că la momentul actual cauza privind transferarea secțiilor de votare este în curs de examinare la Curtea Supremă de Justiție. Chiar dacă Curtea Supremă de Justiție va încerca să mențină hotărîrea CEC, PSRM se va adresa la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Ion Ceban a precizat că multe semnale despre planificarea încălcărilor legislației electorale provin din partea întreprinderilor și instituțiilor de stat, inclusiv din partea departamentelor medicale, educaționale și altele. Ceban a adresat un îndemn către cetățeni ca aceştia să nu cedeze provocărilor și să voteze la alegeri numai în conformitate cu convingerile lor. (Sursa: agenţiile de presă)