PSRM DA STARTUL CAMPANIEI ELECTORALE A PARTIDULUI PE 25 IANUARIE

Partidul Socialiștilor este pregătit pentru desfășurarea campaniei electorale și va da startul pe 25 ianuarie, în conformitate cu legea. Acest lucru a fost anunțat la conferința de presă din 24 ianuarie, susținută de conducerea PSRM. Președintele PSRM, Zinaida Greceanîi, a declarat că membri candidați ai PSRM sînt înregistrați în toate cele 51 de circumscripții, după ce au parcurs toate procedurile necesare. Toți candidații PSRM vor merge la alegeri cu simbolul partidului – Steaua roșie. PSRM confirmă încă o dată că nu susține și nu va susține nici un candidat independent.

„Toți candidații noștri sînt oamenii noștri, membri ai partidului, susținătorii, cei care au stat la baza fondării partidului. Aceștia sînt oameni bine cunoscuți, pe care îi susținem pe deplin”, a spus Zinaida Greceanîi.

Potrivit președintelui PSRM, pe 25 ianuarie, în toate circumscripțiile uninominale, în fiecare centru raional, în toate orașele, vor avea loc mitinguri care vor da startul campaniei electorale a partidului. În Chișinău, campania va începe în fața Arcului de Triumf. În aceeași zi, peste 15.000 de agitatori ai PSRM vor începe să distribuie platforma electorală a partidului. Acest document poate fi găsit pe site-ul PSRM, socialiştii.md, precum și în fiecare sediu al Partidului Socialiștilor.

Zinaida Greceanîi a anunțat finalizarea colectării “poruncilor” din partea alegătorilor din toate localitățile din țară. În total, sînt peste 50 mii de propuneri pentru programele candidaților în circumscripții. Aceste propuneri sînt incluse în platforma națională.

Secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, a menționat că “PSRM este favoritul necontestat al campaniei electorale, de aceea împotriva partidului s-au unit absolut toți: de la democrații lui Vladimir Plahotniuc, pînă la așa-zisa opoziție de dreapta – PLDM-2 sau PLDM în fustă. Toți cei care au participat la fărădelegi, furtul miliardului, s-au unit astăzi cu democrații și așa-numiții spoileri, sau “răpitori” împotriva noastră. Noi ne comportăm față de aceasta cu înțelegere, cei de dreapta nu au nici o șansă de cîștig decît prin manipulare, înșelăciune și tehnologie. Într-o luptă corectă, ei nu vor învinge niciodată socialiștii“.

Potrivit lui Vlad Batrîncea, aceste formațiuni nu au sarcina de a cîștiga, majoritatea, ci au fost lansate în cursa electorală pentru a fura de la PSRM, fiecare cîte 3-4% și pentru a împiedica victoria PSRM în anumite circumscripții uninominale.

“Orice vot care nu este acordat socialiștilor va merge, fie la Vladimir Plahotniuc, fie la Maia Sandu, dar în orice caz va pleca spre dreapta. În cazul în care veți vota pentru partidele mici, va fi o mare greșeală, deoarece singura lor sarcină este de a nu permite ca socialiștii să învingă”, a subliniat Vlad Batrîncea.

Avocatul PSRM Fadei Nagacevschi a vorbit despre încălcările deja comise de către oponenții politici ai PSRM, de la utilizarea excesivă a resurselor administrative, la implicarea persoanelor străine, precum și finanțarea suspectă.

Ultimul caz elocvent ține de așa-numitele dezbateri organizate pe teritoriul României, la București, în care au participat reprezentanții blocului ACUM, unde deja a început campania electorală pe banii unei fundații străine. Maia Sandu fiind întrebată ce face acolo, a recunoscut că deplasarea ei a fost finanțată de o anumită fundație și chiar a menționat “Open Dialog”. Fadei Nagacevschi a subliniat că această situație va fi verificată și comunicată CEC-ului. De asemenea, el și-a exprimat uimirea cu privire la “regulile jocului” în acest proces electoral. !Guvernarea cere ca fiecare să respecte regulile de joc, Platforma DA și partidul PAS, de asemenea, cer ca să se respecte regulile, dar anume ei sînt cei care au cele mai multe încălcări în domeniul dreptului electoral, abuzînd excesiv de prevederile Codului electoral. Reiese că legislația este scrisă numai pentru PSRM? Sau noi, la fel, avem dreptul de a invita persoane străine pentru a participa la diferite conferințe de presă?”, a întrebat retoric acesta.

Mai apoi, avocatul socialiştilor s-a referit la acuzațiile nejustificate ale partidului de la putere împotriva candidaților PSRM. “Partidul Democrat invită public participanții la procesul electoral ca să aibă un comportament echitabil, promite că nu va exclude pe nimeni din cursa electorală, dar prin intermediul spolerului său PCRM solicită excluderea PSRM din cursă. Totodată, pentru niște motive inventate atacă candidații PSRM în teritoriu, solicitînd excluderea lor din cursă.

Secretarul pentru ideologie al PSRM, Ion Ceban, a subliniat că, după ignorarea principiului proporționalității în stabilirea secțiilor de votare din străinătate, astfel de acțiuni trezesc din nou suspiciuni asupra legalitatea procesului de organizare și desfășurare a alegerilor, precum și asupra rezultatelor acestora.

În numele Partidului Socialiștilor, Ceban a făcut apel la reprezentanții regimului încă la guvernare, cît și către oponenții politici de a se comporta corect, respectuos față de concurenții electorali și să se abțină de la atacuri nejustificate și folosirea ilegală a aparatului represiv al statului.

“PSRM declară că toți reprezentanții și candidații Partidului Socialiștilor din Republica Moldova au respectat, respectă și vor respecta toate normele de drept pe parcursul întregii perioade electorale”, a declarant Ion Ceban.

Sursa: socialistii.md