Proza satirica pe timp de pandemie

Anton Bacalbaşa: Moş Teacă. Telegraful regimentului

Compania lui Moş Teacă a ieşit cea mai proastă la şcoala de batalion. De aceea, colonelul a dat ordin să fie scoasă la instrucţie de la 10 la 12, cu ofiţerii ei cu toţi, pentru ca pe viitor să ştie cum se formează un careu. Cel mai amărît din pricina asta e Moş Teacă, pe care-l aşteaptă acasă, cu dejunul, o cegă proaspătă adusă de un volintir din Galaţi. Toată lumea a plecat, numai ofiţerii companiei consemnate sunt siliţi să nu meargă acasă. Moş Teacă s-a hotărît, în fine, să ia o rezoluţie fermă: „Am să-i dau o depeşă dumneaei să oprească cega pă diseară. Îi trimit telegrafic şi tabachera să mi-o umple cu tutun.” Se duce deci la aparatul telegrafic:

— Sergent, na tabachera asta, să mi-o trimiţi acasă. Şi să zici s-o umple.

— Înţeleg, don căpitan. Să chem un soldat să v-o ducă...

— Ce soldat, sergent? Trimite-o tu...

— Trăiţi, don căpitan, eu sunt de jurnă la aparat.

— Ei şi? Tomna pent'că eşti de jurnă! Trimite-o cu tiligrafu!

— Nu merge, trăiţi, don căpitan...

— Cum nu merge, rătane? Nu vorbi-naintea supiriorului.

— Trăiţi, don căpitan, telegraful nu duce decît idei...

— Să nu fii obraznic cu mine, sergent, că te casez! Ai înţeles? Ce, ai ajuns tu să mă-nveţi pă mine ce-i tiligrafu?! Pă unde eşti tu eu am fost; da tu n-ai fost pă unde sunt eu! Nu ţi-am spus să trimiţi tabachera cu tiligrafu; dă-o la un soldat să mi-o ducă. Tu să baţi o depeşă la mine acasă, să zici să oprească cega rasol pă diseară.

— Trăiţi, don căpitan, nici asta nu se poate...

— Cum nu să poate?! Joci păpuşile cu mine, sergent? Am să te suspend pentru nedeciuplină în faţa tiligrafului!

— Trăiţi, don căpitan, eu n-am nici o vină. Da-ţi-mi voie să vă spui...

— Vorbeşte!

— Telegrafu ăsta nu merge...

— Bine-bine, nu merge... Ştiu eu că nu merge, că nu-i o bătrînă să meargă...

— Adică merge...

— Fireşte că merge, că de-aia-i tiligraf! Atunci ce tot hodorogeşti că nu să poate? Ori l-ai stricat? Spune drept, nu minţi în faţa supiriorului, că te dau în judecată pentru minciună şi deteriorare de efecte de micul echipament tiligrafic...

— Trăiţi, don căpitan, merge; da merge numai la comenduire.

— Să taci, sergent! Nu te-am întrebat unde merge! Cînd ţi-am dat orden, trebuie să-l execuţi! Soldatu nu trebuie să zică niciodată că nu să poate! Dacă pînă în 24 de ore nu dai depeşa acasă, să ştii că fac raport să te caseze! Ori înveţi tiligrafu ca lumea, ori, mai bine, du-te de te spînzură! Asta e!