PROTESTE LA TBILISI: POLITIA A REACTIONAT CU GAZE LACRIMOGENE SI GLOANTE DE CAUCIUC

Mii de protestatari s-au ciocnit cu poliția joi seara, după ce o fracțiune de opoziție a încercat să ia cu asalt clădirea Parlamentului Georgiei, unde a avut loc mai devreme Adunarea Generală a Adunării Interparlamentare privind Ortodoxia.

Joi seara, protestatarii au început să se adune masiv lîngă clădirea vechiului Parlament de pe bulevardul Rustaveli din Tbilisi. Opoziția a cerut demisia ministrului georgian de Interne, Giorgi Gakharia și a președintelui Parlamentului, Irakli Kobakhidze. Activiștii radicali au încercat să pătrundă în forţă în clădirea Parlamentului, determinînd poliția să aplice măsuri de control al mulțimii.

​La începutul zilei, parlamentarii din opoziție au părăsit ședința Adunării, după ce reprezentantul delegației ruse Serghei Gavrilov a deschis ședința stînd în scaunul șefului Parlamentului Georgiei. În urma acestui demers, un grup de radicali au intrat în clădire, l-au stropit cu apă pe Gavrilov și au încercat să-i ia documentele din mînă.

În timpul protestelor, poliția a făcut uz de gloanțe de cauciuc, gaze lacrimogene și tunuri de apă pentru a dispersa mulțimea. Aproape 70 de persoane, atît activiști, cît și oameni ai legii, au avut nevoie de asistență medicală după ciocniri.

​Ministrul de Interne Gakharia a spus că ar fi dispus să demisioneze dacă va fi necesar.

​"Treizeci de activiști și 38 de ofițeri ai forțelor de ordine au solicitat asistență medicală. Starea lor nu este gravă", a declarat fostul ministru georgian al Sănătăţii Davit Sergeenko, care a vizitat spitalele unde au fost aduşi răniții. Cel puțin un reporter georgian a fost rănit de un glonț de cauciuc.

Protestatarii s-au dispersat în mare parte la ora locală 02:40 (GMT +4), iar poliția a început reținerea celor care au rămas în piață.

Ministerul de Interne al Georgiei a calificat protestele drept o încercare de lovitură de stat, spunînd că demonstranții au încercat să intre în clădirea Parlamentului, în ciuda avertismentelor poliției.

"În ciuda apelurilor Ministerului de Interne, participanții la protest au continuat să forţeze clădirea Parlamentului [...] Ministerul de Interne va oferi o evaluare relevantă aîncercării de destabilizare și a tentativei de a intra în clădirea parlamentului", a declarat ministrul într-un comunicat de presă.

Prim-ministrul Bakhtadze a acuzat opoziția de încercare de destabilizare a țării.

Sursa: sputnik.md