Protestatari sau teroriști de Stat?

Bogații fermieri, mai presus de medici și pandemie

Mihai CONȚIU

Nimeni nu mai pune la îndoială realitatea vulgară că protestele fermierilor care-i exploatează pe țărani ca pe niște iobagi nu sunt motivate economico-social, ci politic. În spatele lor, după cum bine se știe, stau PAS și PPDA, dar și Renato Usatîi ascuns strategic într-un ”buncăr de rezervă” pentru un eventual maidan. Port-drapelul lor ”simbolic” este victoria prezidențială a Maiei Sandu. Sub umbra acestuia, stă neputința prezidențială inevitabilă a ei, care este și motivul ascuns al acestor proteste cu iz penal în cîteva dimensiuni. Bogații protestatari improvizați politic cer demisia Guvernului și alegeri anticipate. Cerințele lor imperative nu au însă acoperiri legislative și constituționale. Practic, nu doar teoretic, singura ”soluție” a lor este provocarea unui haos protestatar de proporții generator al unei lovituri de Stat.

Tupeul cu care-și reclamă niște ”drepturi compensatorii” din cauza secetei este o sfidare națională teribilă. Pretențiile lor îi sfidează cu nerușinare pe bieții țărani gospodari, proprietarii unor loturi agricole mici și care nu au parte de nici un ajutor. Și ei au fost afectați de secetă, dar acceptă situația, așa cum au făcut-o de sute da ani, ca pe o provocare inevitabilă a naturii, ca o voință a lui Dumnezeu. Rabdă, înghit în sec și se mobilizează pentru nădejdea unui an viitor mai rodnic. Ei, acești mici fermieri particulari, care rezistă încă în fața ofensivei marilor acaparatori de terenuri agricole, nu au în ogrăzile lor mașini și tractoare scumpe, așa cum marii fermieri protestatari au cîte o mașină pentru aproape fiecare membru de familie adult.

Seceta este un fenomen inevitabil luat în calcul de orice fermier care se respectă, adică e pregătit din timp de așa ceva. Seceta nu este consecința vreunei Hotărîri de Guvern și nici nu poate fi stopată tot astfel. Agricultura pe picior mare este o afacere ca oricare alta. Cel care dezvoltă o astfel de afacere, nu încheie un contract reciproc avantajos și onest cu Guvernul și, mai ales, nu-și protejează afacerea prin încheierea unui contract de asigurare cu o societate de profil. Dacă nu s-ar zgîrci să-și asigure afacerea și în caz de secetă, ei ar trebui să ceară despăgubiri de la societatea de asigurări, nu de la Guvern. În acest context, fermierii exploatatori care protestează recurg la cîteva vicleșuguri, înșelătorii evidente. În primul rînd, își economisesc bani neplătindu-și asigurarea afacerii. În al  doilea rînd, nu-și plătesc corect impozitele către Stat. Aici ne referim la ”omisiuni” de-ale lor despre care am mai vorbit – raportează ce producție anuală doresc ei, angajează ”lucrători cu ziua”, deci fără contract de muncă, asigurări de sănătate și de protecția muncii și tot ce derivă din acestea.

La violența protestelor acestor îmbuibați de Miercuri, 16 Decembrie, așa cum se întîmplă în orice Țară democrată care-i nevoită să-și apere instituțiile fundamentale ale Statului în fața unor acte barbare de sabotaj, forțele de ordine erau îndreptățite să recurgă la măsuri extrem de dure. Ne referim, în primul rînd, la agresarea fizică a cordonului de apărători ai ordinii publice și atacarea acestuia cu un tractor în chip de tanc. Cînd o mulțime, în mod organizat, vrea să intre în Parlamentul Țării cu un tractor, forțele de ordine erau obligate să ceară întăriri mecanizate pentru ridicarea și confiscarea nu doar a acelui tractor, ci și a tuturor celor care nu părăseau Piața în urma unei somații obligatorii. Adăugînd aici și rănirea voluntară a polițiștilor și, mai ales, starea de urgență impusă de pandemie, constatăm că avem de-a face cu săvîrșirea unor acte extremiste și violente extrem de grave care trebuie să fie încadrate penal, iar asta prin tragerea la răspundere a executanților și a organizatorilor.

Acești protestatari, însă, cu impertinență și cinism, sfidează  nu doar starea dramatică națională provocată de pandemie, ci și întregul corp medical din Țară. Pentru ei și politicienii care-i manipulează, nu medicii și lupta lor titanică dusă cu pandemia sunt priorități naționale, ci compensațiile lor închipuite și nerăbdarea unora de a pune stăpînire pe Țară prin acțiuni violente ilegale și anticonstituționale. Moldovenii se îmbolnăvesc și mor pe capete din cauza Covid-19, spitalele devin tot mai neîncăpătoare, ca, de fapt, și în aproape toate Țările lumii, medicii nu și-au văzut familiile de luni de zile pentru că trebuie să lupte pînă la istovire cu flagelul, mulți dintre ei dîndu-și viața, dar Maia Sandu, PAS și PPDA, inclusiv Usatîi, consideră că prioritățile naționale actuale sunt demisia Guvernului și provocarea alegerilor parlamentare anticipate fără nici o bază constituțională.

În astfel de situații – pandemie națională și internațională, acte violente de sabotaj și celelalte arătate –, care demonstrează clar că avem de-a face cu un atentat major la siguranța Statului, instituirea stării de necesitate sau chiar de urgență ar trebui să devină o prioritate națională! Președinția, constituțional, i-o predăm Maiei Sandu, dar administrarea, guvernarea Țării cui? Unor sabotori ai ordinii constituționale?

P. s.: Pentru ziua de Marți, 22 Decembrie, ”agricultorii” îmbuibați amenință efectiv cu proteste extrem de dure. Potrivit lor, vor să blocheze nu doar centrul Chișinăului, Parlamentul și Guvernul, ci și vămile și aeroportul. Referindu-se la instituțiile legitime ale Statului, protestatarii au spus: ”Le declarăm război!” Totodată ei spun că vor protesta non-stop pînă cînd le vor fi îndeplinite ”cerințele”, or ”cerințele” lor de acum sunt de natură politică și anticonstituționale.

Profitînd cu cinism de pandemie, care pentru ei este o ”mană cerească”, după ce li s-au alăturat deja și transportatorii profitori, ”agricultorii” speră să li se alăture și cei din sectorul HoReCA. Adeziunea cinică a lucrătorilor din HoReCa nu ne miră. Lor nu le pasă de drama națională și internațională provocată de Covid-19, ci doar de propriul profit. Vine Revelionul, vin celelalte sărbători religioase și laice, iar ei vor să aibă restaurantele pline de clienți. Puțin le pasă de cîți se pot îmbolnăvi și muri!

Profitînd de inconștiența unui număr masiv de moldoveni care neagă pericolul pandemic, organizatorii și finanțatorii criminali ai acestor proteste pot considera că ACUM este cea mai mare oportunitate a lor ca să declanșeze un neo-Maidan moldovenesc. Moldovenii se îmbolnăvesc de Covid-19 și mor pe capete, iar ei, călcînd peste cadavre, vor să cucerească anticonstituțional și prin violență Puterea politică! Asta pe timp de pandemie, de urgență națională în Sănătate! Oare nu e cazul, totuși, să ne întrebăm cine plătește astfel de acțiuni de sabotaj extrem de costisitoare? Sturza, Filat, Plahotniuc, Usatîi?

Legea nu intră în vacanță de sărbători. Statul este guvernat legitim, conform Constituției. Ținînd seamă de circumstanțele grave cu care se confruntă Țara pe timp de pandemie, de contextul periculos în care acestea sunt amplificate de către protestatarii sabotori, instituțiile Statului, recurgînd la legi și obligația constituțională de a proteja siguranța națională, trebuie să ia măsuri restrictive dintre cele mai severe! Așa se întîmplă în toate democrațiile lumii! Uitați-vă înspre SUA, Franța, Germania etc., la acțiunile dure întreprinse de către forțele de ordine de acolo împotriva acelor protestatari violenți care profită de concentrarea masivă a Statului asupra problemelor grave provocate de pandemie!