PROSTIA AGRESIVĂ CONTRA DECENŢEI

Cine este Maia Sandu şi cine-i Mihai Ghimpu

Autor: Mihai CONŢIU

Marţi, 9 Aprilie, „liberalul-libertin” Mihai Ghimpu a măscărit o conferinţă de presă în care i-a căşunat pe Maia Sandu, ministrul Educației. Nu vreau nici pe departe să mă constitui în avocatul mediatic al doamnei, dar bunul meu simţ s-a răzvrătit teribil constatînd CINE şi pe CINE îşi permite să acuze.

Ghimpu, acest violator nesimţit al doctrinei liberale autentice, a avut tupeul să o acuze pe Maia Sandu că „are gîndire veche, comunistă și pedepsește funcționarii după placul ei, nu după regulament.” Înainte de a purcede la alte detalii, haideţi să le punem un pic în oglindă biografiile!

Înainte de a fi numită în funcţia de ministru al Educației, Maia Sandu a fost consilier al Directorului Executiv al Băcii Mondiale, pentru Moldova. Are studii în Management făcute la ASEM şi două masterate – primul în Relaţii Internaționale, susţinut la Academia de Administraţie Publică din Chişinău, şi al doilea în Administraţie Publică, susţinut la Harvard Kennedy School of Government în 2010.

Iniţial, Maia Sandu şi-a început cariera la Ministerul Economiei, în calitate de consultant şi şef-adjunct de direcţie, în 1994. Din 1998, a lucrat la Oficiul Băncii Mondiale din Chişinău, în calitate de economist, timp de 7 ani. În 2005 devine şef de Direcţie la Ministerul Economiei, după care, în 2007, începe să lucreze pentru UNDP, în proiecte de consultant pe politici publice. În 2009, pleacă în SUA să facă masteratul la Harvard şi rămîne să lucreze la Washington, la Banca Mondială.

Potrivit Wikipedia, Mihai Ghimpu, după absolvirea studiilor medii la Școala nr.1 din Chișinău (actualmente Liceul “Gheorghe Asachi”), urmează facultatea de Drept la Universitatea de Stat din Moldova. Din 1978, a activat în calitate de jurist la diferite întreprinderi și se spune că ar fi fost şi judecător la sectorul Rîșcani din Chişinău. De prin 1989 şi pînă astăzi, acest personaj sinistru şi primitiv nu face altceva decît „să lupte” cu limba, cu gura..., să-şi tragă foloase barosane din şantajul politic, de pe urma cărora trăieşte ca un prinţ arab al petrolului şi tot aşa!

Ce nu precizează Wikipedia, dar o spun foştii lui colegi şi profesori, este faptul că lui Ghimpu i-au trebuit vreo 14 ani ca să termine acea facultate amărîtă de Drept prin corespondenţă, cu atestat de studii medii cumpărat, iar asta milogindu-se de profesori ca să-i dea cîte o notă de trecere. Aberaţia de libertate, de democraţie a fost împinsăs pînă acolo încît un astfel de incult a ajuns să-i evalueze cu obrăznicie mitocănească de Coloniţa pe cei care au făcut ceva carte la viaţa lor şi nu oriunde, ci la universităţi de prestigiu universal!

Un astfel de incult a ajuns să-i evalueze ca un cioban primitiv pe cei care şi-au făcut o carieră în instituţii internaţionale de prestigiu, l-a care Ghimpu n-ar cîştiga prin concurs nici măcar un post de portar sau măturător! „Băi, moş Pulpă, îmi vine să-i spun, întreaga ta familie, luată la un loc, nu are atîta şcoală cît are fata aceasta pe care tu o faci comunistă! Marş în staul, mulge capra şi fă-i ce i-oi mai face! Bolşevicule!”

Amintirile moşneagului Ghimpu se răzbună pe Maia Sandu

În continuare, haideţi să vedem ce-l deranjează pe Prostul Satului la Maia Sandu!

Aşa cum spuneam mai sus, a acuzat-o că „are gîndire veche, comunistă și pedepsește funcționarii după placul ei, nu după regulament”.

Mai departe, Ghimpu, ca un bolşevic autentic şi un KGB-ist pensionat, dar responsabil,„este deranjat” de faptul că Ministerul Educației ar intenţiona, pentru sesiunea de anul acesta, concentrarea a peste 28 de mii de elevi în circa 100 de centre de Bacalaureat, precum și monitorizarea absolvenților în timpul examenelor cu camere de supraveghere.

Iată ce a spus gîngania politică de Ghimpu: „Și anul trecut, noi am avut o poziție față de modul în care au fost organizate examenele de bacalaureat. Din păcate, anul acesta, proiectul care este înaintat de Ministerul Educației, de asemenea, nu este pe potrivă. Nu știu de ce, dar au găsit cea mai mare corupție printre copiii care învață în liceu. Nu orice copil va rezista presiunii, știind că asupra lui stau camerele de luat vederi. Psihologic nu este corect deoarece îi va fi sustrasă atenția. Ce stat suntem sau ce ministru avem dacă băgăm 500 de elevi într-o sală sportivă ca să dea examenele? Noi evoluăm sau degradăm?”, s-a indignat Ghimpu cu grijă să nu-i sară proteza dentară din gură cu care pupă tinerele liberale prin baruri.

În primul rînd, iniţiativa Ministerului Educației este mai mult decît salutară, mai ales în ceea ce priveşte monitorizarea video a elevilor. Nu de alta, dar, avînd „modelul Ghimpu” în faţă, trebuie să manifestăm o exigenţă maximă spre a nu mai permite apariţia în viitor a unor specimene inculte şi primitive de teapa lui Ghimpu.

Am scris nu o dată despre starea jalnică din Învăţămîntul de toate gradele, despre modul fraudulos în care notele şi diplomele se cumpără efectiv. Ar fi formidabil dacă acest sistem de monitorizare video s-ar extinde, cu titlu obligatoriu, şi la nivel de Universităţi, cu prilejul examenelor de admitere, de absolvire şi, în general, la toate tipurile de examinare. Aceasta este adevărata metodă de eradicare a corupţiei din licee şi facultăţi!

Ura animalică a lui Ghimpu faţă de Vlad Filat l-a făcut să-şi trădeze şi mai mult impotenţa jalnică în absolut toate proiecţiile lui individuale.

Se pare că este urmărit şi acum de coşmarurile neputinţei lui din perioada cînd se milogea de foştii săi profesori să-i dea cîte o notă de trecere, iar asta timp de vreo 14 ani! El confundă ignoranţa, prostia şi lenea de a învăţa, auziţi!, cu stresul.

Obiectiv vorbind, mai curînd profesorii sunt stresaţi de libertinajul excesiv şi deşuchiat al multor elevi şi studenţi. Un  elev mai emotiv de felu-i, deşi bine pregătit, se mai pierde cu fire doar cînd este scos în faţa clasei de profesor pentru a-l examina. În banca lui, însă, acesta-şi scrie lucrarea fără nici o emoţie. Despre ce emoţii tîmpite vorbeşte Ghimpu că le-ar avea copiii, ştiindu-se filmaţi, în timpul examenului pentru Bacalaureat? Nu, Ghimpu se gîndeşte la posibile alte catastrofe didactice ca şi el.

Altele sunt problemele pe care cred că le are Maia Sandu,

iar asta nu are legătură cu domnia sa, ci cu mentalităţile de tip bolşevic sau kgb-ist ale unor angajaţi şi cu care se confruntă în cadrul Ministerului Educației. Şi în cadrul acestui minister, ca în aproape toate, există armate de funcţionari prăfuiţi, mucegăiţi în mentalităţi birocratice de tip sovietic, oameni incapabili să se readapteze structural la nivel de mentalitate.

Aceşti oameni sunt condamnaţi să rămînă toată viaţa prizonierii vechilor dogme, în virtutea cărora şi raţionează faţă de confruntările în faţa cărora sunt puşi. Pe aceşti oameni nici nu-i poţi da afară din serviciu din cauza unui „prieteşug exagerat cu îngăduitorul” Cod al Muncii. Reformă şi restructurare înseamnă reexaminarea tuturor în contextul exigenţelor actuale. Cine nu face faţă – afară! Bugetofagii sunt o grea piatră de moară de gîtul oricărei guvernări. Bugetofagi şi cronofagi – asta sunt, pentru că sunt şi mîncători de timp pierdut fără rost, fără eficienţă.

Ei bine, în frunte Ministerului Educației apare această tînără doamna Maia Sandu! Cum credeţi că se simte domnia sa în raport cu această masă amorfă de birocraţi, toţi avînd proptele politice care-i păstrează în posturi? Aici avem de-a face cu două lumi paralele – una a competenţei şi una a vremurilor apuse, dar conservate şi perpetuate şi în prezent.

Vă daţi seama că Maia Sandu, cu masterat la Harvard, cu practică la Banca Mondială din Washington etc., este un corp străin pentru acest aparat birocratic boşorogit, dar încăpăţînat al dracului? Cu cine să faci integrare europeană? Nu-i aşa că trebuie să taie în carne vie? Fără milă! Vrem progres, reforme şi restructurări? Păi, domnii mei, pe cineva trebuie să-l doară asta! Dacă prostia nu doare, ci este de-a dreptul triumfătoare (a se vedea cazul lui Ghimpu!), atunci măcar reformele să doară, căci le facem în numele viitorului copiilor noştri!

Ce-i poate răspunde Maia Sandu, cu masterat la Harvard, practică la Banca Mondială din Washington etc., unui primitiv ca Ghimpu? Nimic. Nu merită. Nu are cui să răspundă. Nici măcar lui Tănase de la „Timpul”.

Ghimpu s-a sincronizat cu Ziuganov

Atacul lui Ghimpu la adresa Maiei Sandu anume pe data de 9 Aprilie este extrem de interesant. Cei care-i cunosc mai bine trecutul, spun că Ghimpu, în deplin acord cu Ghenadi Ziuganov, s-au înţeles să-şi sincronizeze amîndoi ofensivele împotriva propriilor miniştri ai Educaţiei. Prin urmare, în timp ce liderul comuniştilor ruşi îşi ataca propriul ministru al Învăţămîntului, Ghimpu, în acelaşi timp, şi-a declanşat urgia împotriva Maiei Sandu.

Aici avem de-a face cu o sincronizare perfectă, motiv pentru care Ghimpu şi Hadîrcă merită toată invidia din partea lui Voronin. Este imposibil ca Vladimir Plahoitniuc, dacă ar vrea, să nu aibă înregistrarea convorbirilor dintre Ghimpu şi Ziuganov şi a lui Hadîrcă tot cu liderul comuniştilor ruşi, cu specificare că Hadîrcă ar fi fost primul care a vorbit cu Ziuganov.

Este foarte interesantă această încrucişare bine planificată – Ghimpu acuză o democrată şcolită şi rodată profesional în Occident, pe Maia Sandu, spunînd că are gîndire comunistă, iar Ziuganov a acuzat tot un demnitar necomunist. În ciuda bunelor lor relaţii, rusul comunist Ziuganov, infinit mai deştept fiind, i-a tras-o bine de tot româno-basarabeanului Ghimpu. Neplăcut pentru Ghimpu este că noi am aflat întreaga tărăşenie.