PROPRIETARII DE IMOBILE CARE NU VOR CONTRIBUI LA REPARATIA BLOCULUI AR PUTEA FI OBLIGATI SA-SI VINDA LOCUINTA

Proprietarii de apartamente, ar putea cere în instanță ca vecinii care nu contribuie la Fondul de reparații al blocului să-și vîndă locuința și să plece. O astfel de prevedere se conține într-un proiect de lege elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor. Documentul vine să modifice mai multe acte normative, dar vizează în mod special Legea cu privire la condominiu în fondul locativ.

Una din pricipalele noutăți pe care le aduce proiectul este că instituirea unui Fond de reparație și dezvoltare va fi obligatorie. Proprietarul de locuință va fi obligat să achite contribuția la Fond corespunzător cu mărimea cotei-părți care îi va reveni în condominiu. Cuantumul va fi stabilit anual.

Mijloacele Fondului vor fi utilizate pentru achitarea costurilor de reconstrucție, modernizare, reabilitare și reparație a părţilor comune, în special pentru reabilitarea termică, creșterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor.

Autorii propun ca din banii acumulați în acest fond să fie acoperite și cheltuielile de demolare a clădirii în caz de necesitate.

Chiar dacă vine cu obligativități foarte clare în privința instituirii și contribuției la Fondul de reparații, documentul prevede că Regulamentul cu privire la modul de funcționare a Fondului de reparație și dezvoltare se va aproba de Guvern.

 

Dacă nu respecți, pleci?

O altă noutate pe care o aduce proiectul prevede că dacă un proprietar va refuza în mod repetat să-și onoreze obligaţiile faţă de alt proprietar sau faţă de Asociaţie, iar ceilalţi locatari vor considera imposibil ca proprietarul să continue să dețină acel bun imobil, ei vor putea cere ca respectivul să-şi vîndă unitatea. Acest lucru este valabil și în cazul în care neachitării contribuției la Fondul de reparație și dezvoltare.

Pe lîngă acestea documentul vine cu modificări la procedura de creare a condominiului în fondul locativ. Astfel, acesta va fi creat imediat după obţinerea autorizaţiei de construire, în registrul bunurilor imobile înregistrîndu-se construcţia şi unităţile ca bunuri viitoare.

La fel, documentul prezintă o formulă prin care se va determina cota-parte care îi va reveni fiecărui proprietar în spațiile comune (debara, locuri de parcare etc). Aceasta la fel va fi supusă înregistrării de stat obligatorii în cadastrul bunurilor imobile.

Proiectul de lege a fost înregistrat pe platforma particip.gov.md la 14 iunie 2016. Deocamdată nu se știe cînd acesta va fi dezbătut în Guvern și Parlament.

Victoria DUMBRAVĂ (agora.md)