„PROMOVAM SIGURANTA ALIMENTARA”

Pe 26 februarie Fundația Est-Europeană a desfășurat ceremonia de premiere a celei de-a doua ediții a concursului „Promovăm Siguranța Alimentară”. Scopul acestuia constă în identificarea companiilor ce activează în domeniul alimentar în mod responsabil, ținînd cont de drepturile și interesele consumatorului. Învingătorii au fost desemnați în rezultatul inspecției efectuate de experți independenți, contractați de Fundație, precum și în baza analizelor de laborator a produselor. Acțiunea a avut loc în cadrul proiectului “Armonizarea politicilor în domeniul sanitar ale Republicii Moldova și Georgiei cu cele din UE”.

Sorin Mereacre, președintele Fundației Est-Europene, a venit cu un mesaj de mulțumire către participanții galei de premiere a operatorilor responsabili, apreciind curajul companiilor care s-au înscris în concurs. El a remarcat faptul că, spre deosebire de prima ediție a concursului, numărul particicpanților s-a triplat, ceea ce este un succes al evenimentului, care încununează un an de activitate al Fundației Est-Europene.

Excelența Sa, doamna Signe Burgstaller, ambasadoarea Suediei în Republica Moldova a remarcat faptul că odată cu semnarea Acordului de Asociere, și-n special a Zonei de comerț liber cu UE, se deschid noi oportunități atît pentru producătorii din Republica Moldova, de a exporta produse pe piața UE, cît și pentru consumatorii din UE.

În cadrul galei din acest an premiile au fost de două categorii: Premii pentru Excelență, Categoria Aur, înmînate de Excelența Sa, doamna Signe Burgstaller, ambasadoarea Suediei în Republica Moldova și Premii pentru Excelență, Categoria Argint, oferite de președintele Fundației Est-Europene, Sorin Mereacre.

Astfel, titlul de „Operator Alimentar Responsabil 2015”, Premii pentru Excelență, Categoria Argint, au fost decernate la 4 companii:

  1. „Prosper Pro” SRL, Cafenea „Blinoff” din Chișinău;
  2. „Smokehouse” SRL din Chișinău;
  3. „Oky Doky” SRL din Chișinău;
  4. S.C. „Telius-C.C.C.” SRL, Bar „Kalsberg Grill Pub” și Cafenea „Malina”, din municipiul Bălți.

Iar titlul de „Operator Alimentar Responsabil 2015”, Premii pentru Excelență, Categoria Aur, experții au decis să înmîne companiilor:

  1. „Schif-1” SRL, Cafenea „Balcan” din Cahul;
  2. S.A. “Fabrica de brînzeturi din Cahul”;
  3. „Monicol” SRL din Chișinău;
  4. „Pan-Carleal” SRL din Chișinău.

Premianții au mulțumit organizatorilor concursului pentru experiența oferită și posibilitatea de a demonstra consumatorilor că sînt responsabili, respectă cerințele siguranței alimentare, standardizarea și etichetarea. În calitate de trofee aceștia au primit statuete de bronz, realizate de artistul plastic din RM, Veaceslav Jiglițchi.

Gala a continuat cu banchet, cu muzică de la trupa „Jazz’n Chișinău” și un master-class de la bucătar cu folosirea ingredientelor de la produsele mai multor premiați.

La eveniment au participat reprezentanți ai corpului diplomatic, precum și a companiilor care operează în domeniul alimentar, experți naționali și internaționali în domeniul securității alimentare, reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Agenției pentru Protecția Consumatorilor, Centrului Național de Sănătate Publică și Institutului Național de Metrologie.

Amintim că Fundația Est-Europeană a organizat în perioada 2013-2015 proiectul “Armonizarea politicilor în domeniul sanitar și fitosanitar ale Republicii Moldova și Georgiei cu cele din Uniunea Europeană”. Proiectul este finanțat de UE și cofinanțat de Guvernul Suediei și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcii.