PROLOG LA O ANIVERSARE: VIOREL MIHAIL

Legenda la foto: Fotografie de epocă, anul 1943. Fraţii Mihail din Coşteşti pe Prut, Rîşcani: în picioare, Ion/Vania (n. 1919-+1984), tatăl lui Viorel; pe scaun, Fiodor (n. 1925), tatăl lui Dinu.

Ai noştri, ca brazii

Legenda spune că demult, în timpuri imemoriale, un Sfinx cu chip de leoaică, dar cu cap de femeie şi cu aripi, se aţinea pe la răspîntiile oraşului grecesc Theba, propunea fiecărui trecător o enigmă sau o ghicitoare, înghiţindu-i pe cei incapabili de a răspunde.

Dificila şi invariabila întrebare a Sfinxului era următoarea: Cine este cel care dimineaţa merge în patru picioare, la amiază în două şi seara în trei? Oedip, personaj celebru din mitologia greacă atras prin destinul său dramatic şi de George Enescu, dezlegă enigma, răspunzînd că este Omul: în patru labe ca prunc, în două picioare ca adult, în trei, adică rezemat de toiag, ca bătrîn… Acest răspuns mai are şi o conotaţie filozofică temporală, în sensul că în plan cosmic viaţa fizică a unui om încape practic într-o singură zi: dimineaţa (naşterea), amiaza (maturitatea) şi apusul soarelui (decesul).

Acestea sînt momentele principale din existenţa unui boţ de humă cu suflet, ochi şi gură. Iată de ce ziua de naştere a oricărui om de oriunde şi de oricînd trebuie să fie, dacă sîntem oameni, un prilej de bucurie. Bucuria e cu atît mai mare atunci cînd e vorba de o rudă, de un prieten, de cineva apropiat, de un coleg de trafic prin această viaţă toujours parşiv de frumoasă. Iar bucuria noastră de astăzi are un nume concret-istoric: Viorel MIHAIL.

Azi, 1 iulie, jurnalistul, instituţia de presă numită de prieteni şi cititori Viorel M. împlineşte, pentru prima dată în viaţa sa, 65 de ani. Acum, la ceas aniversar, îl cuprindem cu sentimente alese şi îi spunem simplu: îţi mulţumim că exişti! Ne bucurăm că uneori avem privilegiul de a te saluta şi a-ţi strînge mîna. Oricît ne-am bate noi cu capul de pereţii necazurilor cotidiene, oricîte capcane ne-ar întinde existenţa, trebuie să înţelegem că în viaţa omului sînt trei lucruri cu adevărat esenţiale: Sănătatea, Banii şi Iubirea prietenilor. SBI. Tot ce e pe din afara acestei trinităţi sînt basme de adormit Mitzura argheziană.

Iar dacă e aşa, dar anume aşa este, propun să ridicăm un pahar în cinstea şi vrednicia sărbătoritului jurnalistic de astăzi şi să-i dorim taigale de dragoste, pace în suflet şi multă, multă sănătate.

Cică dacă vrei să fii fericit un minut, fumează o ţigară. Dacă vrei să fii fericit un an, fă-ţi un amant după moda americană sau o amantă. Dacă vrei să fii fericit toată viaţa, fii sănătos, dragă Viorel!

Cinstită adunare şi jalnici cititori, în continuare propun să dăm o raită prin zodii, Zodia Racului în special, în care s-a născut Instituţia Viorel Mihail.

În general, Racul e creativ, muncitor şi fecund, iar diplomaţia şi tenacitatea sînt două dintre atuurile lui principale. Intuiţia şi abilităţile psihologice îl ajută să sesizeze nuanţele şi să evalueze situaţiile. Prudent, îşi croieşte drumul cu răbdare, evitînd situaţiile nesigure. Trăgînd linie şi adunînd, are tot ce-i trebuie ca să reuşească. Fiinţă sensibilă, intuitivă şi senzuală, Racul este guvernat de Lună. Dacă este născut între 22 iunie şi 1 iulie, este un om de o bunătate profundă, care îţi va fi întotdeauna alături cînd vei avea nevoie de el.

Fantezia face din Raci scriitori talentaţi şi prolifici (Proust, Kafka, Hemingway, Hesse, Maria-Remarque, Saint-Exupery, Iris Murdoch, Dan Brown ş. a.), actori cu o foarte mare priză la public (Tom Hanks, Pierce Brosnan, Harrison Ford, Tom Cruise, Sylvester Stallone) şi poate fi dotat pentru orice meserie creativ-artistică (Rembrandt, Rubens, Chagall, Degas sau Giorgio Armani). Îl regăsim chiar şi în politică, mai ales pe poziţii patriotice, adesea cam exaltate (George W. Bush, Adrian Păunescu, Gigi Becali – brr!).

Desigur, veţi fi de acord cu mine că cea mai importantă personalitate dintre cele pomenite aici este (să fim îngăduitori: măcar o clipă, măcar în această zi!) prietenul nostru Viorel Mihail, Căruia noi din suflet/La Mulţi ani! îi spunem/Şi-n cuvintele acestea/ Toată dragostea punem!

Şi s-a dat această Gramotă de întăritură în dulcele tîrg al Chişinăului, iulie 1, leatul 2016.

Zina Bîlici-Guriţanu a poroncit,

Dinu MIHAIL a îndeplinit.