PROIECTUL LEGII CU PRIVIRE LA PROCURATURA A FOST ADOPTAT DE PARLAMENT

Proiectul legii cu privire la Procuratură a fost adoptat astăzi de Parlament în prima lectură. Acesta a fost susţinut cu votul a 37 de deputaţi.

Proiectul a fost suspus votului astăzi, după ce ieri deputaţii l-au examinat timp de cîteva ore. Legea stabileşte un nou mecanism de numire a Procurorului General. Acesta urmează a fi numit pentru un singur mandat de şapte ani de şeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Candidatul la acest post va fi selectat prin concurs public.

Proiectul mai prevede majorări salariale pentru procurori. Leafa acestora va fi stabilită prin raportare la salariul judecătorilor. De exemplu, salariul procurorilor din Procuratura Generală şi procuraturile specializate va constitui 90 la sută din salariul judecătorului Curţii Supreme de Justiţie.

Sistemul procuraturii va fi alcătuit, potrivit proiectului, din Procuratura Generală, procuraturi specializate şi cele teritoriale. Dintre procuraturile specializate va rămîne să funcţioneze în continuare cea anticorupţie şi va fi creată una nouă - cea pentru cauze speciale.

Proiectul urmează a fi aprobat şi în lectura a doua de Parlament. Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2016, cu excepţia prevederilor ce se referă la numirea Procurorului General, care vor fi aplicate după ce va fi modificată Constituţia.