PROIECTUL LEGII BUGETULUI PENTRU 2016 PREVEDE O MAJORARE A SUBVENTIILOR PENTRU AGRICULTURA

Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2016 prevede o majorare a subvențiilor pentru agricultură cu 40 la sută, pînă la 1 miliard de lei, a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama, în cadrul ședinței Clubului Presei Economice.

"Din suma totală de un miliard, 15 milioane de lei sînt preconizate pentru Oficiul naţional al viei şi vinului, 45 de milioane reprezintă datoria statului față de producătorii de mere care au avut de suferit în urma embargoului rusesc, introdus la mijlocul anului 2014, şi au fost nevoiţi să livreze merele la procesare la preţuri mai mici. Circa 400-430 milioane este datoria pentru 2015 la subvenții şi restul, în jur de 500 de milioane, vor fi subvenţiile pentru anul 2016", a spus ministrul Grama.

Anul trecut, fondul de subvenţionare pentru agricultori a fost de 610 milioane de lei, din care 240 milioane de lei au reprezentat datoriile pentru anul precedent și alte 45 milioane datorii la compensații.

Ministrul Agriculturii a mai adăugat că a fost elaborată Legea privind subvenționarea care va fi prezentată Parlamentului și speră să fie adoptată în sesiunea de primăvară-vară. ”Legea o să stabilească principiile subvenționării și astfel vor fi excluse problemele, inclusiv datoriile, generate de faptul că regulamentul de subvenționare se aproba la jumătate de an”, a menționat Eduard Grama.