PROIECTUL „IDENTITATE CULTURALĂ - PATRIMONIU EUROPEAN” ÎNCEPE DIN 31 MAI

În data de 31 mai, între orele 17.00 – 20.00, la Palatul Național „Nicolae Sulac", din capitală, va fi lansat proiectul „Identitate Culturală - Patrimoniu European".

Proiectul își propune susținerea și promovarea talentelor autohtone – parte a patrimoniului cultural european. În cadrul proiectului vor evolua artiști consacrați din Republica Moldova, care, pe parcursul lunii iunie, vor susține spectacole în diverse localități din țară.

Printre aceștia - orchestra Companiei de Stat Teleradio Moldova, orchestra „Aldea Teodorovici”, “Folclor, „Vali Boghean & Band”, „Alex Calancea & Band”, „Brio Sonores”, „Plăieșii”, compozitorul Eugen Doga, naiștii Vasile Iovu și Ștefan Negură, soliștii: Valentin Boghean, Alex Calancea, Cristofor Aldea Teodorovici, Iurie Sadovnic, Zinaida Bolboceanu, Cătălin Josan, Doina Sulac, Ana Cebotari, Mariana Bulicanu, Nicolae Gribincea ș.a.

Spectacolul de lansare este dedicat împlinirii a 25 de ani de la reorganizarea învățămîntului din țară, deschiderea liceelor de limbi moderne în Republica Moldova – perioada în care au fost introduse modificările de viziune și de conținut în materii – predarea limbii și literaturii române, modificările în curricula școlară, revenirea, pentru prima oară, după perioada interbelică, la istoria neamului românesc. Primele licee deschise în capitală au fost liceul româno-englez „Mircea Eliade”, liceul româno-englez „Ion Creangă”, liceul româno-francez „Gheorghe Asachi”, liceul româno-italian „Dante Alighieri”, liceul româno-german „Mihail Kogălniceanu” și liceul teoretic „Vasile Alecsandri”.

Proiectul este inițiat și susținut de Asociația Europeană de Strategii Politice „Nicolae Costin", Forul Democrat al Românilor din Republica Moldova, Fundația „Dominanta”, Fundația Syllabus, Centrul de Excelență pentru Strategii Durabile, Fundația pentru Educație din Republica Moldova.

În 2015, se împlinesc 25 de ani de la plecarea la studii în România a primilor tineri basarabeni, 25 de ani de la „Podul de flori”, 25 de ani de la declararea Suveranității Republicii Moldova, 20 de ani de la admiterea Republicii Moldova în Consiliul Europei și a unui an de la semnarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Parteneri media: Compania Teleradio Moldova, Radio Moldova, Moldova 1, TVRi, TVR Moldova, Literatura și Arta, site-ul Deschide.MD

În data de 21 mai, UNESCO marchează Ziua Mondială pentru diversitate culturală, dialog și dezvoltare. Scopul manifestațiilor este susținerea, prin diversitatea culturală, care reprezintă patrimoniul comun, simbolul gîndirii și creației libere.

Proiectul “Identitate culturală - Patrimoniu european” se desfășoară cu sprijinul Guvernului României și este coordonat de Ambasadoarea Iuliana Gorea Costin, Președintele Asociației Europene de Strategii Politice „Nicolae Costin”.