PROIECTUL BUGETULUI PENTRU ANUL 2018 A STIRNIT CONTROVERESE IN PARLAMENT

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2018 a fost criticat dur de deputații PSRM, PCRM, PL și PLDM, informează NOI.md.

Documentul a fost dezbătut mai bine de patru ore, iar, în cele din urmă, reprezentanții partidelor de opoziție au concluzionat că proiectul este unul antisocial, antiuman și nu aduce nimic nou comparativ cu anii precedenți. „Are loc o lovitură asupra sectorului social, vă propun să retrageți acest proiect și să-l refaceți integral”, a reacționat deputatul PCRM Oleg Reidman.

La rîndul lor, deputații PLDM i-au reproșat ministrului Finanțelor faptul că nu acordă o atenție suficientă dezvoltării regionale, care este principalul instrument de depășire a disparităților dintre regiuni, dintre mediul rural și cel urban, în opinia lor. „Mottoul legii bugetului propuse este: ilegalitate, manipulare, ipocrizie”, a afirmat deputatul PLDM Iurie Țap.

Parlamentarii socialiști s-au arătat preocupați de acele nereguli financiare, în valoare de peste 11 miliarde de lei, depistate în sectorul finanțelor publice de către Curtea de Conturi. „Ce se întîmplă cu aceste 11,7 miliarde? Au influențat cumva proiectul bugetului pentru anul 2018? Și ce atitudine are Ministerul Finanțelor la elaborarea bugetului, ținînd cont de neregulile financiare? Noi ne facem morți în păpușoi cu aceste nereguli sau cum?”, a întrebat indignată deputata PSRM Zinaida Greceanîi.

Reprezentanții PL i-au acuzat pe guvernanți de faptul că prin acest buget alimentează cetățenii „cu iluzii și cifre umflate”. Potrivit lor, autoritățile au uitat complet să aloce resurse pentru susținerea cetățenilor din diasporă și a tinerilor. „Acest buget este ca un bulgăre creat de actuala guvernare, care nu face altceva decît să vină peste cetățenii Moldovei”, a punctat deputata liberală Alina Zotea.

Potrivit ministrului Finanțelor, Octavian Armașu, bugetul de stat pentru anul viitor prevede majorarea componentei investiționale de două ori față de anul curent. El spune că vor derula peste 50 de proiecte finanțate din surse externe, cele mai importante vizînd renovarea infrastructurii drumurilor, agricultura competitivă și asigurarea cu ambulanțe. Deficitul bugetului de stat este estimat la 4,7 miliarde de lei și urmează a fi finanțat atît din surse externe, cît și din cele interne.

Sursa: NOI.md