PROIECT

Indemnizațiile de îngrijire a copilului ar putea crește în schimbul unui concediu de maternitate de 2 ani

În Parlament a fost propusă o inițiativă conform căreia mămicile care vor să se reîncadreze în cîmpul muncii mai devreme decît după cei trei ani prevăzuți pentru concediu de maternitate, își vor putea lua un concediu de îngrijire a copilului pe un termen de doi ani dar cu o indemnizaţie majorată, care va varia de la 70% din venitul asigurat.

Inițiativa a fost înregistrată de către deputaţii din cadrul Comisiei Parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie și aceasta ar însemna o sumă dublă comparativ cu cea pe care o primesc femeile asigurate astăzi.

 

Proiectul - ca alternativă pentru mămici

Preşedintele comisiei, Oxana Domenti, a declarat pentru Agora că această inițiativă vine ca o alternativă pentru mămicile care și-ar dori să revină în cîmpul muncii mai devreme decît după cei trei ani stabiliți pentru concediul de îngrijirea a copilului.

De asemenea Domenti a menționat că se așteaptă o undă verde din partea Guvernului, care încă nu a avizat inițiativă.

Referitor la acest subiect s-a pronunțat și vicepreşedintele Parlamentului, Liliana Palihovici în cadrul unei şedinţei.

 

Palihovici: Mamele vor oferi o creștere mai bună copilului

„Se propune ca mamele care vor accepta un concediu de îngrijire a copilului pînă la vîrsta de 2 ani, să beneficieze de o indemnizație de îngrijire a copilului în valoare de 65-70% din salariul pe care l-a avut pînă la concediul de maternitate, ceea ce ar însemna o sumă dublă comparativ cu cea pe care o primesc femeile asigurate astăzi. Aceasta permite mamei să ofere o creștere mai bună copilului, ea rămînînd competitivă profesional pe piața muncii. Prioritatea noastră trebuie să fie bunăstarea tuturor cetățenilor, asta ar aduce schimbări pozitive în sectorul demografic al Republicii Moldova”, a afirmat Liliana Palihovici.

Această propunere a adus reacții pozitive și din partea mai multor mămici. Acestea au salutat inițiativa propusă, menționînd că astfel mamelor li se oferă o oportunitate de a alege.

 

Mamele susțin inițiativa propusă

Olesea, 29 de ani, mamă a doi copii, crede că mamelor trebuie să li se dea opțiuni de alegere. „În timp ce o mamă dorește să se afle în concediu de îngrijire a copilului pînă cînd acesta împlinește 3 ani, alta ar vrea să revină la serviciu dupa cîteva luni, un an sau doi. Respectiv, o măsură de încurajare a mamelor să se întoarcă la serviciu ar fi majorarea indemnizatiei pana la 70% din salariu. Aceasta nu ar încurca în nici un fel familiile, deoarece orice copil are de învățat de la o mamă care se simte împlinită în carieră. Pînă la urmă ar trebui să fie alegerea familiilor (a mamelor) - dacă se optează pe un concediu de îngrijire de 3 ani cu o indemnizatie de 30% sau dacă se alege un concediu scurtat cu o indemnizatie mai mare”, spune Olesea.

Inițiativa este susținută nu doar de mămici, dar și de persoanele care își planifică un copil în timpul apropiat.

Anastasia, în vîrstă de 27 de ani, se gîndește să întemeieze o familie. Ea spune că susține această inițiativă. „În ceea ce privește modificările propuse cu privire la concediul de ingrijire a copilului, sun „pro”, pentru că nu fac parte din categoria persoanelor cărora le place să stea acasă. Îmi place să mă dezvolt atît din punct de vedere a personalității, cît și profesional. Este mai bine și din punct de vedere financiar”

De asemenea, mămicile consideră că inițiativa dată trebuie să fie insoțită și de reforme în domeniul educației.

 

Proiectul necesită modificări în sistemul educațional

Veronica, de 27 de ani, mamă a unui copil, spune că ideea necesită o reformă. „În general, dacă aș putea fizic, aș iesi și mai devreme la serviciu. Mi se pare buna aceasta idee, doar că pentru a o implementa, ar fi necesar în primul rînd să se faca o reforma în învățămîntul preșcolar pentru ca mamele să fie sigure că pot lăsa copilul de 2 ani la creșă fără pericole. Referitor la durată, 2 ani este un termen destul de bun, nici prea mic, nici prea, mare pentru îngrijirea copilului. Majorarea indemnizației este binevenită, avînd în vedere că creșterea unui copil necesită surse financiare considerabile”, afirmă Veronica.

De menționat că Liliana Palihovici a venit cu o explicație pe pagina sa de facebook referitoare la acest subiect unde a menționat că opțiunea dată poate exista ca alternativă, doar după modificarea Codului Educației, care va pune obligativitatea pentru autoritățile publice de a deschide creșe, astfel ca mamele/tații, care vor decide să stea mai puțin de 3 ani în concediu de îngrijire al copilului, să dispună de servicii de creșă calitative pentru copilul lor.

Pe lîngă această inițiativă Deputaţii din cadrul Comisiei Parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie au lansat și alte inițiative pentru îmbunătăţirea politicilor de suport pentru familii în perioada concediului de îngrijire a copiilor. Astfel, în cazul părinților neasigurați, a fost propusă majorarea cu 6 luni a duratei concediului plătit de stat pentru îngrijirea copilului. De asemenea, a fost propus ca, începînd cu 1 ianuarie 2016, cuantumul acestei indemnizaţii lunare să crească gradual cu 20 la sută anual, pînă la atingerea nivelului minim de existenţă.

Elena BARANOV (agora.md)