PROHIBITIE DIN 1 APRILIE: ESTE INTERZIS PESCUITUL SPORTIV, AMATOR SI DE AGREMENT

Pe 1 aprilie, în Republica Moldova începe prohibiția pescuitului. Agenția de Mediu de la Chișinău explică de ce a instituit o perioadă de prohibiție la pescuit cu 15 zile mai mare decît în România.

Din 1 aprilie și pînă pe 14 iunie 2020, inclusiv, în obiectivele acvatice piscicole naturale va fi instituită prohibiția anuală a pescuitului.

Ordinul în acest sens a fost emis de directorul Agenției de Mediu, Veaceslav Dermenji. 

Prohibiția la pescuit se instituie pentru a nu perturba reproducerea, protecția, restabilirea și conservarea resurselor biologice acvatice.

Pe perioada prohibiției este interzis pescuitul și aflarea în obiectivele acvatice sau în preajma lor cu unelte de pescuit. Încălcările pot fi semnalate de cetățeni Inspectoratului Pentru Protectia Mediului sau la linia telefonică verde 022226951.

 

Prohibiția pescuitului: 60 de zile în România și 75 de zile în R. Moldova

În Republica Moldova, prohibiția pescuitului începe cu 3 zile mai devreme decît în România și se încheie cu 12 zile mai tîrziu. 

Notăm că România a stabilit anul acesta perioada de prohibiție a pescuitului în rîul Prut, precum și în lacul de acumulare Stînca - Costeşti, pe o durată de 60 de zile, în intervalul 4 aprilie - 2 iunie. 

Agenția de Mediu de la Chișinău explică de ce prohibiția pescuitului pe sectoarele rîului Prut este în Republica Moldova cu 15 zile mai mare comparativ cu perioada stabilită în România, după ce mai multe persoane nemulțumite au comentat acest aspect pe Facebook.

Autoritatea moldoveană precizează că a ținut cont de „propunerile Institutului de Zoologie, care a constatat în cadrul observațiilor ihtiologice efectuate în ecosistemele acvatice naturale din țară din anul curent un stadiu avansat de maturizare a produselor sexuale la speciile economic valoroase de pești, precum este șalăul, știuca, avatul, scobarul, plătica ș.a.”.

Prin urmare, Agenția de Mediu și-a propus să protejeze grupele ecologice de pești care depun icre în diverse perioade reproductive (timpurie, medie, tîrzie), inclusiv a speciilor de pești cu diverse statute de raritate. Prin extinderea perioadei de prohibiție pînă pe 14 iunie, autoritatea a urmărit protecția speciilor economic valoroase cu reproducere tîrzie, precum este somnul și crapul european.

De asemenea, „reieșind din condițiile climaterice neobișnuite din acest an (temperaturi ridicate în perioada de iarnă), autoritățile din Republica Moldova au decis, conducîndu-se de principiul protecției integrale a ihtiofaunei și utilizării raționale a fondului piscicol național, de a include termenele stabilite de partea română într-un termen mai extins de prohibiție”, mai detaliază Agenția de Mediu. 

Autoritatea de la Chișinău subliniază, așadar, că a ținut cont de recomandările instituțiilor științifice de profil, dar a luat în considerare și prevederile Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind cooperarea în domeniul protecției resurselor piscicole și reglementarea pescuitului în rîul Prut și în lacul de acumulare Stînca-Costești.

Sursa: sputnik.md