PROGRAMUL INVESTITIONAL ”ACCESUL LA PIETELE DE DESFACERE”

Proiectul Băncii Mondiale ”Agricultura Competitivă în Moldova” de comun cu Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare au lansat ultimul concurs de granturi al Programului investiţional ”Facilitarea accesului la pieţele de desfacere”. Bugetul total al proiectului este de 7 milioane dolari SUA.

Programul oferă grupurilor de producători suport financiar nerambursabil în sumă de pînă la 350 mii de dolari SUA pentru crearea infrastructurii post-recoltă, dar nu mai mult de 50 la sută din costurile eligibile. De susţinere financiară vor beneficia grupurile de producători constituite din cel puţin cinci membri cu activitate individuală de minim trei ani în sectorul horticol. Banii urmează a fi utilizaţi pentru procurarea echipamentului tehnologic şi utilajului post-recoltă (linii de sortare, spălare, calibrare, împachetare, uscătorii, echipament frigorific).

Serviciul de presă al Ministerului Agriculturii precizează că „în 2014-2015 au fost efectuate trei apeluri de granturi adresate grupurilor de producători agricoli la care au participat 29 de solicitanţi”. Comisia de evaluare a aprobat spre finanţare 26 de proiecte, iar suma totală a granturilor solicitate s-a ridicat la 6 milioane de dolari.

După realizarea celor 26 de proiecte investiţionale aprobate, valoarea totală a cărora se ridică la 14 milioane de dolari SUA, în 15 raioane ale ţării vor fi construite 22 de frigidere pentru păstrarea producţiei horticole, instalate 10 case sau linii de sortare, calibrare şi ambalare, construite patru uscătorii de fructe, procurate stivuitoare, transport frigorific.