Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată trece la o etapă nouă de implementare

Secretarul General al Guvernului RM, Victor Bodiu a prezidat, pe 21 martie, şedinţa Consiliului Coordonator al Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI), a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului.
La şedinţă au participat reprezentanţi ai PNUD Moldova, UN Women, Ambasadei Suediei la Chişinău, ai Congresului Autorităţilor Publice Locale din Moldova, Academiei de Administrare Publică pe lîngă Preşedintele RM, precum şi responsabili din cadrul ministerelor: Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Educaţiei, Finanţelor, Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor. Şedinţa de bilanţ a avut drept obiectiv principal evaluarea rezultatelor obţinute în perioada 2010-2012 în cadrul implementării PCDLI şi trasarea planurilor pe viitor.
Victor Bodiu a menţionat importanţa Programului în contextul reformelor promovate de Guvernul R. Moldova, în special în domeniul descentralizării şi asigurării autonomiei locale în ţara noastră, exprimînd gratitudine partenerilor ţării noastre pentru deschiderea şi sprijinul acordat. „Prin ceea ce s-a realizat pînă acum, s-a reuşit constituirea unui fundament solid pentru implementarea reformei de descentralizare, eforturile Guvernului fiind susţinute de Program, cu suportul Executivului Suediei, UNDP şi UN Women”, a specificat Secretarul General al Guvernului. Victor Bodiu a mai menţionat că în Raportul de Progres al Politicii Europene de Vecinătate pentru R. Moldova (publicat la 20 martie curent), se conţine recomandarea privind implementarea Strategiei de descentralizare, consolidarea capacităţilor instituţionale şi utilizarea eficientă a resurselor publice. De asemenea, Consiliul Europei, în Raportul privind reforma de descentralizare în R. Moldova (februarie 2013), apreciază înalt progresul realizat de către Guvern şi face recomandări privind implementarea reformei fiscale, intervenţiile în sectoarele-cheie.
În cursul şedinţei, a fost audiat Raportul final al PCDLI pentru perioada 2010-2012, printre realizările principale fiind menţionate: elaborarea politicilor de descentralizare, inclusiv în domeniul administrării fiscale, a Strategiei Naţionale de Descentralizare şi a strategiilor sectoriale de descentralizare în educaţie, servicii sociale, proprietate etc. De asemenea, în cadrul implementării Programului a fost lansat un număr mare de proiecte locale pentru perfecţionarea serviciilor prestate la nivel local, avînd au o abordare specială bazată pe drepturile omului şi egalitatea de gen.
Prezent la şedinţă, Iurie Ţap, deputat în Parlamentul RM a menţionat că, în linii mari, scopul propus de Program pentru perioada 2010-2012, a fost realizat. „Actualmente, în R. Moldova este conştientizată importanţa descentralizării şi obiecivelor propuse în acest sens. De asemenea, a fost elaborată baza legislativ-normativă necesară şi promovat conceptul de reformare a administraţiei publice în contextul descentralizării”, a spus Iurie Ţap. În acelaşi timp, oficialul a subliniat importanţa asigurării continuităţii acţiunilor lansate la un nivel calitativ înalt, pentru realizarea obiectivului major de reformare a administraţiei publice şi sporirii calităţii serviciilor la nivel local şi dezvoltării regionale în R. Moldova.
În acest context, participanţii la întrunire au convenit asupra continuării Programului, inclusiv în vederea lansării activităţilor pentru implementarea Planului de Acţiuni al Strategiei Naţionale de Descentralizare.
Valeria Ieşeanu, manager PNUD Moldova, a exprimat disponibilitatea donatorilor de a susţine în continuare Guvernul R. Moldova în cadrul PCDLI, menţionînd că a fost elaborată o nouă agendă a Programului pentru o perioadă de 3 ani (2013-2015), cu un buget de 10 milioane dolari SUA, dintre care jumătate va fi oferit de Guvernul Danemarcei.
„Noul program va fi axat pe continuarea acţiunilor demarate pe parcursul anilor 2010-2012, elaborarea politicilor de descentralizare, a strategiilor sectoriale, consolidarea capacităţilor instituţionale, precum şi pe promovarea acţiunilor de comunicare în cadrul implementării proiectelor vizate. De asemenea, vor avea loc intervenţii pentru susţinerea proiectelor de dezvoltare regională”, a specificat Valeria Ieşeanu.
Membrii Consiliului Coordonator al PCDLI au aprobat Planul de lucru şi bugetul pentru anul 2013, menţionînd importanţa asigurării sinergiei proiectelor lansate în cadrul Programului cu cele elaborate în cadrul altor parteneriate. De asemenea, au fost aprobate criteriile de selectare, precum şi lista celor 20 de comunităţi rurale şi 10 centre comunitare în care vor fi lansate proiecte de dezvoltare în cadrul PCDLI.
Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată a fost lansat în anul 2010, avînd drept scop îmbunătăţirea cadrului politic, precum şi sprijinirea sistemelor şi procedurilor administrative axate pe un transfer eficient al competenţelor către administraţiile publice locale (APL), descentralizarea şi promovarea rolului APL în procesul de luare a deciziilor.