PROFESORII AMENINŢĂ CU GREVĂ GENERALĂ ÎNAINTEA EXAMENELOR DE BACALAUREAT

Profesorii nu mai negociază cu guvernanţii. Ei cer urgentarea majorării salariului cu 50% şi dacă nu o vor obţine spun că vor ieşi în grevă generală înainte de examenele de bacalaureat. Membri ai Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei au organizat astăzi, 11 aprilie, un protest în scuarul Teatrului de Operă şi Balet, după alte 3 zile în care au pichetat Guvernul.

Profesorii cer majorarea salariilor, a sporului pentru deţinătorii gradelor ştiinţifice, majorarea burselor şi facilităţi pentru tinerii specialişti. Membrii Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei au acuzat guvernarea că pretinde calitate în sistemul educaţional, dar nu stimulează în niciun fel profesorii.

Prim-ministrul Iurie Leancă, prezent la protest, s-a adresat manifestanţilor, spunînd că Guvernul se gîndeşte la creşterea economică a ţării şi la îmbunătăţirea condiţiilor sociale. Premierul a rugat cadrele didactice să aibă răbdare şi le-a îndemnat la responsabilitate faţă de perioada de finalizarea a anului şcolar. Prim-ministru le-a promis că Guvernul va găsi resursele necesare ca oamenii să se simtă protejaţi şi în siguranţă în Republica Moldova.

Mulţi dintre protestatari nu s-au lăsat convinşi de promisiunile guvernanţilor şi cred că doar prin grevă generală pot să obţină urgentarea măririi salariilor. (IPN)