Producatorii de vinuri se confrunta cu realitatea schimbarilor climatice

Schimbările climatice au un impact din ce în ce mai mare asupra industriei vinului, producătorii din multe dintre regiunile viticole tradiționale ale lumii trebuind acum să ferească strugurii de temperaturile prea ridicate, relatează BBC, potrivit mediafax.

Fermierul canadian Zach Everett nu a avut intenția de a cultiva struguri atunci cînd a început să facă băuturi alcoolice, în urmă cu 15 ani – vremea era pur și simplu prea rece. În schimb, își propunea să facă vinuri din fructe, din căpșuni, afine și chiar rubarbă.

Astăzi, afacerea sa din provincia New Brunswick, Magnetic Hill Winery, produce, de asemenea, o gamă completă de vinuri din struguri – alb, roz, roșu și spumant. „Motivul este în mare parte schimbările climatice”, spune tînărul de 35 de ani.

El spune că în urmă cu 20 de ani strugurii nu s-ar fi maturizat suficient pentru a fi transformați în vin. Verile de pe coasta de Est a Canadei nu erau suficient de calde și erau prea scurte. Dar, pe măsură ce timpul a trecut, el spune că a început să asiste la schimbarea modelelor meteo, cum ar fi anotimpuri calde mai lungi, zile mai calde de Vară și mai puține înghețuri tîrzii de Primăvară. Acest lucru este susținut de datele oficiale, care arată că, în ultimii 30 de ani, temperaturile medii din New Brunswick au crescut cu 1,1C.

Așa că, în urmă cu 11 ani, Everett și familia sa au riscat să planteze niște struguri, un efort care a dat literalmente roade.

„Mă lupt cu modul de definire a sentimentelor mele față de schimbările climatice”, spune dl Everett, văzînd cum nenorocirile lumii ar putea fi cîștigul lui.

Keith Wallace, fondatorul Școlii Vinului din Philadelphia, spune că „există unele țări sau regiuni care ar putea beneficia de schimbările climatice”. Pe lîngă Canada, el spune că statele din Nord-Estul SUA suferă schimbări benefice. „Acum au un sezon de creștere mai lung, ceea ce înseamnă că putem folosi alți struguri decît pe vremuri”.

„Și în Europa, țările nordice precum Germania, Elveția și Marea Britanie sunt acum capabile să producă vin într-un fel și cu o calitate pe care nu au mai avut-o pînă acum”.

Dar acolo unde sunt cîștigători, există și învinși. În multe părți ale lumii vinicole – Sudul Franței, California și Australia – temperaturile mai ridicate cauzează din ce în ce mai multe probleme. Cînd temperatura crește prea mult, pot rezulta struguri prea copți. Acest lucru duce la vinuri excesiv de dulci sau prea bogate în alcool.

Unele studii spun că situația este mult mai îngrijorătoare, cum ar fi un raport din revista științifică americană Proceedings a National Academy of Sciences. Acesta a avertizat că, cel mai rău scenariu, pînă în 2050, pînă la 86% din toată producția de struguri din regiunile franceze celebre Bordeaux și Rhône ar putea fi distrusă de secetă.

Vinificatorii francezi iau măsuri. În 2019, podgorenii din Bordeaux au votat plantarea de soiuri de struguri mai tolerante la vremea mai caldă și mai uscată.

În renumitul sat Chîteauneuf-du-Pape din Sudul Văii Ronului, familia lui Cesar Perrin deține și conduce faimosul Chateau de Beaucastel de cîteva generații. Tînărul de 31 de ani spune că a observat impactul schimbărilor climatice asupra afacerii, în special niveluri mai mari de alcool. El spune că vinificatorii trebuie pur și simplu să se schimbe odată cu vremurile: „Depinde de viticultor să se adapteze la schimbările climatice și să lucreze diferit”.

La Beaucastel, fermierii pulverizează o pudră de argilă pe vița de vie, care acționează ca o protecție solară pentru struguri. Acest lucru încetinește fotosinteza, împiedicînd strugurii să se coacă excesiv și să crească prea mult conținutul de alcool. De asemenea, ei plantează mai multe soiuri care pot face față căldurii crescute.

„Este greu de știut ce se va întîmpla în viitor, dar cred că vinurile grozave vor fi produse în locuri grozave precum Beaucastel, cu sau fără schimbări climatice.”

Cu toate acestea, familia Perrin investește, de asemenea, în vii aflate la o altitudine mai mare și, așadar, puțin mai răcoroase.

În California, care produce 90% din vinul SUA, podgoriile și cramele sunt din ce în ce mai expuse riscului de incendii sălbatice din cauza condițiilor uscate, cu doi producători afectați în ultimele săptămîni.

„Am avut o perioadă de cinci ani cu foarte puține ploi conform standardelor noastre”, spune Neil Collins, proprietarul Lone Madrone Winery.

El spune că tot mai mulți vinificatori cumpără acum terenuri mai la Nord în stat, unde temperaturile sunt mai scăzute.

Dar chiar și în țările ale căror producători de vinuri se spune că beneficiază de temperaturi mai ridicate, căldura crescută aduce probleme.

Jas Swan, care a făcut vinuri organice și naturale sub eticheta Katla în ultimii doi ani în zona Mosel din Germania, spune că trebuie să ferească unele soiuri de struguri de arsurile solare. „Nu este vorba doar de temperaturi mai ridicate, deoarece vremea devine din ce în ce mai extremă în general”, spune tînăra de 31 de ani.

„Atunci cînd se face prea cald, trebuie să păstrăm frunzele pe vița de vie mai mult timp pentru a proteja strugurii de soare. Am și cîțiva prieteni care trebuie să irige, iar alții experimentează soiuri de struguri din țări mai calde.”

Jurnalistul Jamie Goode, specializat pe vinuri, spune că atunci cînd vine vorba de schimbările climatice „sunt cîțiva cîștigători și mulți învinși în lumea vinului”.

„O parte a problemei este că soiurile de struguri au performanțe bune numai în parametri climatici înguști și este nevoie de mulți ani pentru a schimba soiurile și a începe să obții struguri de bună calitate.”

Sommelierul californian Emily Wines, de la Cooper’s Hawk Winery & Restaurants, spune că pe măsură ce unii producători se mută în părți mai nordice ale Californiei, alții vor merge în zonele mai reci din Chile, Argentina și Insula de Sud a Noii Zeelande. Sau poate și în New Brunswick, în Canada.