PROCURORUL GENERAL: IN PERIOADA JAFULUI BANCAR INSTITUTIILE DE STAT ERAU ACAPARATE

Zeci de instituții de stat au fost implicate direct și indirect în jaful bancar din Republica Moldova care a avut loc în perioada anilor 2009 – 2014. Totodată, Banca Națională și organele de conducere ale instituțiilor s-au prefăcut că nu văd ceea ce se întîmplă în Banca de Economii, Banca Socială și UniBank, notează IPN cu referire la declarațiile procurorului general Alexandr Stoianoglo.

„Au fost arestați și trași la răspundere aproximativ 10 lucrători ai sistemului bancar, majoritatea dintre ei sînt foștii membri ai bordului de conducere a Băncii Naționale a Moldovei. Banca Națională în acest furt a jucat un rol foarte negativ. Problema furtului miliardul constă în faptul că acest fenomen a arătat că instituțiile de stat erau în acel moment acaparate. Nicio instituție de stat nu și-a realizat misiunea”, a declarat Alexandr Stoianoglo în cadrul emisiuni „O nas” de la postul de televiziune Jurnal TV.

Alexandru Stoianoglo susține că Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor a trimis în toți acești ani procuraturii mii de foi cu privire la procesele care aveau loc în sistemul bancar, însă acestea erau trecute cu vederea. În prezent, în baza acelor materiale adunate de către SPCSB sînt efectuate mai multe verificări. „Am adunat un volum de informații care ne permite să facem o concluzie pe marginea faptului că mulți angajați ai Băncii Naționale au fost implicați în jaful bancar. Directorii nu au întreprins absolut nimic începînd cu anul 2012 cînd s-au început problemele la Banca de Economii pentru instaurarea administrării speciale, pentru a monitoriza în general situația din sistemul bancar”, a spus el.

„În noiembrie 2014, Banca de Economii și Banca Socială au acordat credite în valoare de 13 miliarde de lei. Această sumă este egală cu tot volumul de credite care au fost acordate de toate băncile din Republica Moldova în decursul unui an. Aceste credite au fost acordate fără existența unor resurse financiare pentru că era clar că Banca de Economii și Banca Socială erau falimentate. Totuși, acestea au acordat credite unor agenți economici care nu aveau activitate economică. Banca Națională a creat o impresie că nu vede nimic. Aceste credite într-un mod ciudat au fost închise fără ca să fie stinse cu banii reali. Creditele au fost închise prin introducerea manuală a unor date în sistemele bancare. Astfel, banii din buget erau scoși, iar acolo totul era într-un fel corect și nimănui nu-i păsa de acest lucru”, menționează procurorul general.

Alexandru Stoianoglo precizează că acesta este doar un exemplu de inacțiune a Băncii Naționale, însă astfel de exemple există într-un număr foarte mare. „Oamenii care au comis aceste încălcări și au fost implicați în aceste acțiuni vor fi pedepsiți. Ei au două soluții: fie colaborează cu ancheta, fie în cel mai apropiat timp le vor fi înaintate acuzațiile, iar dosarele lor vor fi trimise în judecată”, a spus el.

Procurorul general susține că numărul de persoane și instituții implicate în jaful bancar este imens. „Unele instituții au fost implicate activ, altele au urmărit pasiv. Un număr mare de persoane au deschis conturi, alții au creat companii offshore, alții au transferat banii, iar alții au aranjat toate aceste scheme”, a declarat Alexandr Sroianoglo.

Sursa: IPN