PROCURORUL A ANUNTAT CA PLAHOTNIUC ESTE FIGURANT INTR-UN DOSAR PENAL

La solicitarea vicepreședintelui Parlamentului Republicii Moldova, Procuratura Anticorupție a anunțat că Vladimir Plahotniuc figurează într-un dosar penal.

Fostul lider al Partidului Democrat din Moldova figurează într-un dosar penal, a scris pe pagina sa de Facebook vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari.

Acesta a scris că a fost informat că Plahotniuc figurează într-un dosar penal „sub aspectul infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional, șantaj, înșelăciune și spălare a banilor”.

Pe 1 august Slusari s-a adresat Procuraturii Anticorupție cu rugămintea de a fi examinate tranzacțiile dubioase din anul 2011 în care a fost implicat Plahotniuc, precum și de a verifica achitarea impozitului pe venit din suma obținută în urma acestor tranzacții.

„Vă informăm că, în partea ce ține de Procuratura Anticorupție, circumstanțele expuse în demers sînt examinate în cadrul cauzei penale nr. 2018978175, preluate de la autoritățile competente ale României, sub aspectul infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional, șantaj, înșelăciune și spălare a banilor”, se arată în răspunsul semnat de procurorul adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Oleg Iachimovschi.

Conform portalului românesc G4Media.ro, în aprilie 2017, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) din România a deschis un dosar penal legat de constituirea de grup infracțional, șantaj, înșelăciune și spălare de bani, după ce omul de afaceri Veaceslav Platon a scris o petiție în acest sens. Platon afirma că Plahotniuc organizase „capturarea” afacerilor sale prin intermediul autorităților din Republica Moldova.

În februarie 2018 DIICOT s-a adresat către Tribunalul de la București cu rugămintea de a aproba cererea privind transmiterea dosarului penal în Republica Moldova. Cîteva luni mai tîrziu, dosarul a fost predat organelor de drept din țara noastră.

 

Alte dosare penale

Pe 14 iunie 2019 Vladimir Plahotniuc a părăsit Moldova, îndată după ce Partidul Democrat pe care îl conducea a declarat că trece în opoziție. O săptămînă mai tîrziu, el a demisionat din funcția de președinte al partidului, iar la 30 iulie a renunțat la mandatul de deputat al Parlamentului Republicii Moldova. Pînă atunci, mass-media scriau că Plahotniuc s-ar fi aflat în SUA.

Anterior, Andrei Năstase, vicepremier și ministru de Interne, confirmase că pe numele lui Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, a fost deschis un dosar penal în Elveția.

În afară de aceasta, la începutul lunii august, judecătoria raionul Tversk din Moscova a emis un mandat de arest în absență pe numele lui Pahorniuc, acesta fiind acuzat de către organele de drept din Federația Rusă că ar fi liderul sindicatului internațional de droguri.

Vladimir Plahotniuc este acuzat în temeiul părții 1 a art. 210 CP al FR (Organizarea de comunități criminale), precum și pe 28 de episoade de contrabandă și comercializare ilicită a substanțelor narcotice în cantități deosebit de mari.

Sursa: sputnik.md

Virginia Filip 03.09.2019 - 20:02

Si cei de la Anticoruptie ce au facut in acest sens? L-au ajutat pe Plahotniuc sa plece mai repede?