PROCURORII CER MANDAT DE ARESTARE PE NUMELE LUI VLAD PLAHOTNIUC

Procurorii de la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) cer aplicarea unui mandat de arestare pe numele lui Vladimir Plahotniuc. Fostul lider al PDM, plecat din țară în iunie 2019, este vizat într-un nou dosar penal privind frauda bancară. Informația a fost confirmată pentru ZdG de către Ion Caracuian, șeful interimar al PCCOCS.

„Instanța examinează astăzi demersul procurorilor PCCOCS de aplicare a măsurii preventive prin cuntumacie (absență nejustificată a persoanei cercetate penal, n.r.) în privința dlui. Este un dosar nou, aflat în gestiunea PCCOCS. Noi am investigat și am dispus pe 18 mai, luni, printr-o ordonanță, punerea sub învinuire a persoanei pe episodul la care procurorul general s-a referit în briefing pe trei capete de acuzare: escrocherie, spălare de bani și organizarea și conducerea grupului criminal. Am citat persoana la domiciliu, dar pentru că nu s-a prezentat, fiind plecată peste hotare, pentru a asigura prezența numitului în fața organului de urmărire penală, am înaintat demersul în instanța de judecată pentru aplicarea māsurii de arest. Dosarul a fost pornit în 2020″, a declarat Ion Caracuian pentru ZdG.

Dosarul în privința lui Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate, iar principalul beneficiar al furtului miliardului a fost Vlad Plahotniuc, a declarat luni, 18 mai, procurorul general, Alexandr Stoianoglo.

Stoianoglo a spus că acțiunile Procuraturii Generale nu au legătură cu politica și declarațiile au fost făcute acum, deoarece a fost necesar timp pentru studierea dosarelor.

„Am creat un grup de procurori care examinează dosarul lui Șor”, a precizat el.

 

Nota integrală emisă de Procuratura Generală luni, 18 mai:

Începînd cu anul 2015, beneficiarii „FURTULUI MILIARDULUI” erau divizați în 3 grupuri de interese: Grupul Platon, Grupul Șor și Grupul Filat. Platon și Filat au fost condamnați, dosarul Șor fiind încă pe rolul instanței de judecată.

O lungă perioadă de timp nu au fost publicate cele două rapoarte Kroll, iar noi am constatat că acest lucru nu a fost întîmplător. Vă reamintiți de declarațiile potrivit cărora majoritatea oamenilor care se regăsesc în raportul Kroll sînt „absolut onești”? În fapt, s-a stabilit că, în Raportul Kroll se face trimitere la încă un grup de influență – GRUPUL PLAHOTNIUC, despre care, oficial, nicăieri nu se menționa.

Totuși, analizînd materialele dosarelor în privința figuranților amintiți mai sus, dar și alte materiale relevante, care intenționat au fost ignorate și lăsate fără apreciere juridică, s-a conturat implicarea activă a grupului Plahotniuc în frauda bancară – dovezi care, de fapt, existau chiar de la bun început.

Studiind ansamblul de cauze penale vizînd ”FRAUDA BANCARĂ”, dar și alte materiale procesual-penale, efectuînd suplimentar o serie de măsuri operative, am reușit să stabilim următoarele:

UNU: Dosarul în privința cetățeanului Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate. Acuzarea a fost întemeiată pe aprecieri intenționat denaturate și interpretarea eronată a faptelor, care rezultau din acuzațiile în privința lui Șor. Prin urmare, cetățeanul Platon a fost absolut ilegal condamnat și, respectiv, ilegal își ispășește pedeapsa. În baza probelor acumulate, Procuratura va iniția procedura de revizuire a sentinței în privința acestuia și va insista pe examinarea echitabilă a cazului, cu garantarea tuturor drepturilor procesuale ale acestuia – lucru, de care, anterior, a fost privat. Pentru a evita tot felul de speculații, vom cere instanței de judecată să examineze dosarul în regim transparent, în cadrul unui proces echitabil, pentru a permite societății să dea apreciere materialelor care au stat la baza învinuirii acestuia, a afla cine, de fapt, stă în spatele acestor falsuri și cine, în realitate, a beneficiat de mijloacele financiare sustrase.

DOI: Unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului este Vladimir Plahotniuc. Dispunem de probe incontestabile care indică că anume cetățeanul Plahotniuc este beneficiarul banilor obținuți sub formă de credite de la BEM, prin intermediul Grupului Șor, acoperite în consecință, din mijloacele financiare ale Băncii Naționale a Moldovei.

În total, peste – o sută de milioane de dolari americani.

Suma a fost direcționată spre procurarea pachetului de acțiuni al unei bănci, clădirii companiei de asigurări ASITO, Casa Modei și hotelul „Național”. De asemenea, banii primiți din creditele de la BEM erau utilizați de Plahotniuc în scopuri personale sau de către companiile afiliate acestuia pentru procurarea unui avion, achitarea curselor charter personale, dar și ale persoanelor din anturajul acestuia.

Reieșind din cele constatate, astăzi, în privința cetățeanului Plahotniuc va fi adoptată o nouă ordonanță de punere sub învinuire, urmînd ca acuzarea lui să fie completată astfel ca să i se încrimineze 3 capete de acuzare, și anume: crearea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani, ambele săvîrșite în proporții deosebit de mari. Imediat ce actele de învinuire vor fi traduse în limba engleză, vor fi expediate autorităților competente ale Statelor Unite ale Americii pentru a fi extrădat și tras la răspundere în Republica Moldova.

De comun cu alte autorități vom întreprinde măsuri în vederea urmăririi penale atît a averii personale a lui Plahotniuc, cît și a companiilor afiliate lui.

Îmi dau bine seama că după asemenea decizii, Procuratura, dar și eu personal, vom fi supuși unei avalanșe de critici dure și chiar amenințări din partea forțelor politice afiliate lui Plahotniuc, a mass-media și a societății civile subordonate acestuia.

În aceste condiții, mizăm pe susținerea acelor forțe sănătoase ale societății, pentru care drepturile omului, supremația legii și societatea democratică nu sînt vorbe goale.

Este, dacă vreți, un moment al adevărului, care va arăta cît de pregătită este societatea noastră pentru schimbare.

Ne dorim o societate liberă și democratică sau ne continuăm existența în frică și minciună?

Să știți că nu mi-e frică de amenințări și critici, pentru că fac lucruri corecte, de care are nevoie țara, societatea și fiecare cetățean.

Am sps lucrurilor pe nume pentru că societatea merită și are dreptul să cunoască realitatea. Totuși, fiind un om al legii, nu pot să nu reamintesc că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată pînă la pronunțarea unei decizii definitive şi irevocabile a instanței”, nota Procuratura Generală.

Vladimir Plahotniuc a plecat din R. Moldova în iunie 2019, după ce partidul pe care-l conducea, PDM, a cedat guvernarea unei coaliții formate din Blocul ACUM și PSRM, destrămată în noiembrie 2019. Ulterior plecării lui Plahotniuc din țară, pe numele acestuia au fost pornite mai multe cauze penale. În luna martie 2020, Ambasada SUA la Chișinău a confirmat că Plahotniuc se află pe teritoriul SUA.

Sursa: politics.md