PROCURATURA GENERALA VA INVESTIGA SITUATIA DIN SECTORUL BANCAR DIN ANUL 2007 PINA IN PREZENT

Grupul special creat din procurori şi ofiţeri de urmărire penală pentru investigarea situaţiei de la Banca de Economii (BEM), Banca Socială şi Unibank va verifica activitatea acestor instituţii din 2007 pînă în prezent. Despre aceasta a anunţat astăzi, într-o conferinţă de presă, şeful Procuraturii Anticorupţie, Eduard Harunjen.

Potrivit lui Harunjen, în ultimele zile procurorii anticorupţie au efectuat un şir de percheziţii la Parlamentul R. Moldova, Guvern, Banca Naţională, Ministerul Finanţelor, Comisia Naţională a Pieţii Financiare (CNPF), Agenţia pentru Proprietăţi Publice (APP), de unde au fost ridicate „acele acte ce ţin de corespondenţa între organele de stat la momentul apariţiei problemelor în sistemul bancar, stenograme, înregistrări, rapoarte, avize care au stat la baza întocmirii şi adoptării hotărîrilor ce vizau problemele din sistemul bancar”.

Totodată, Harunjen a menţionat că a fost pus sechestru asupra averii persoanelor suspectate în acest caz, în scopul „returnării unei părţi din prejudiciul cauzat”.

Conducătorul grupului de urmărire penală, Andrian Popenco, a declarat că în perioada următoare va fi verificat cum a început procesul decapitalizării la cele trei bănci, cine şi cum a realizat schema delapidării, modul în care au fost acordate credite neperformante, cum a fost schimbat consiliul de administrare la BEM în 2012, acţiunile statului pentru stoparea crizei, modul de injectare a banilor în cele trei bănci ş.a.

Procurorul anticorupţie, Adriana Beţişor, a afirmat că în cel mai scurt timp urmează a fi audiaţi reprezentanţii tuturor consiliilor de administraţie de la BEM din 2007 pînă în prezent, conducerea Băncii Naţionale şi funcţionari din cadrul instituţiei, reprezentanţi din cele patru guverne din ultimii opt ani, prim-miniştri, miniştri, deputaţi, politicieni, reprezentanţi ai comisiilor care au efectuat anchete la BEM, persoane din cadrul CNPF, APP ş.a.

Pe data de 21 mai, Procurorul general Corneliu Gurin a dispus extinderea investigării fraudelor în sectorul financiar-bancar.