PROCURATURA A PARTICIPAT LA O AMPLA OPERATIUNE INTERNATIONALA

Conducerea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauzelor Speciale, de comun cu angajații Inspectoratului General al Poliției, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Biroului Migrație și Azil, a participat în perioada 9-17 decembrie 2019, la operațiunea internațională ,,THESEUS”, organizată sub egida Interpol.

Astfel, în cadrul acestei operațiuni au fost realizate măsuri active privind depistarea cazurilor de proxenetism, de trafic de copii și trafic de ființe umane la nivel național. În rezultat, au fost efectuate 13 percheziții, reținute și plasate în arest preventiv 2 persoane, iar alte 4 persoane sînt cercetate în stare de libertate.

De asemenea, au fost create echipe comune de investigații, compuse din ofițeri din Moldova, Grecia, Olanda și Spania, în vederea documentării grupărilor criminale specializate în trafic de ființe umane în scop de exploatare sexuală și exploatare prin muncă. Drept urmare, au fost identificate mai multe victime ale traficului de ființe umane printre care și cetățeni din R. Moldova , 35 la număr, la această etapă, care au beneficiat de asistența necesară, iar ulterior au fost repatriate.

Tot în cadrul acestei operațiuni, sub conducerea procurorilor pentru combaterea criminalității organizate și cauzelor speciale au fost desfășurate măsuri de orientare în cadrul cărora au fost localizate și reținute 7 persoane aflate în căutare la nivel național. În cooperarea internațională dintre R. Moldova și autoritățile din Marea Britanie, Italia, Germania și Turcia cu suportul Interpol, au fost localizate și reținute (inclusiv în regiunea necontrolată de facto de guvernul Republicii Cipru și Republicii auto-proclamate Kosovo) alte 5 persoane bănuite în comiterea numeroaselor cazuri de trafic de ființe umane.

Ca rezultat al operațiunii internaționale ,,THESEUS” la nivel național au fost efectuate un șir de solicitări către BNC Interpol Chișinău, în cadrul cărora au fost monitorizate curse aeriene și pasagerii acestora, a fost sporit nivelul de control la punctele de trecere ale frontierei de stat, efectuate raiduri și măsuri de profilaxie/prevenție pe întreg teritoriul R. Moldova. De asemenea, au fost depistați 84 imigranți ilegali (din Ucraina, Rusia, Turcia, Georgia, Israel, Azerbaidjan, SUA), întocmite 81 de procese-verbale privind încălcarea regulilor de ședere în R. Moldova și a plasării în cîmpul muncii a cetățenilor străini. Concomitent, din rîndul celor 32 de victime identificate, 9 au beneficiat de asistența necesară (2 dintre care fiind minore). Totodată, au fost documentate 16 infracțiuni ce țin de trafic de persoane, trafic de copii, organizarea migrației ilegale, cît și infracțiuni conexe.