PROCURATURA A OFERIT DETALII IN CAZUL ASAMBLARII CLANDESTINE A ECHIPAMENTELOR AERONAUTICE LA CRIULENI

Investigațiile pe dosarul privind asamblarea clandestină a elicopterelor, la Criuleni, despre care Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a comunicat public, ieri, 30 iunie 2020, sînt în plină desfășurare. Așa cum subiectul a suscitat un interes public deosebit, procuratura specializată vine cu detalii în măsura în care amploarea lor nu ar prejudicia investigațiile.

Expertul în aeronautică care a participat la percheziție a confirmat preliminar similaritatea obiectelor cu cele autentice.

Procurorii specifică faptul că la ridicarea corpurilor delicte a fost asigurată participarea expertului în domeniul aeronauticii. Potrivit celor stabilite vizual de către expert la fața locului, sistemele portante depistate (reductor care asigură decolarea și aterizarea aeronavelor) au un grad înalt de similaritate cu cele autentice. Acesta a mai indicat și asupra pericolului sporit în caz de exploatare a echipamentului aeronautic ridicat, datorită faptului că accesoriile folosite la asamblare erau improprii cerințelor tehnice din domeniul aeronauticii, de natură să supună riscului de viață utilizatorii acestor echipamente.

Toate obiectele ridicate au fost transportate într-un loc sigur pentru cercetări ulterioare. În perioada imediat următoare, pe dosar vor fi numite expertize tehnico-aeronautice și merceologice, care urmează să stabilească și să concluzioneze asupra fiecărui element, dispozitiv, aparataj și carcase de elicopter.

Pe parcursul urmăririi penale, a fost stabilit că în locația vizată de dosarul investigat, pe parcursul a peste 5 ani, în mod sistematic, se prezentau la muncă circa 10 persoane. Acestea erau transportate din regiunea transnistreană și munceau pe parcursul întregii săptămîni acolo.

În acest dosar, au fost reținute toate persoanele cu privire la care există bănuiala rezonabilă că aveau tangență cu această activitate clandestină. Majoritatea din ei, fie nu au dat declarații, fie au dat declarații evazive. Prin urmare, în zilele imediat următoare vor fi efectuate mai multe măsuri procesual-penale, inclusiv audieri suplimentare, confruntări, iar ca rezultat urmează să se decidă asupra calității procesuale în continuare pentru fiecare persoană în parte, cît și asupra necesității aplicării măsurilor preventive.

Liderul „afacerii” nu este pe teritoriul controlat de autoritățile R. Moldova. Acesta este un bărbat cu vîrsta de 64 de ani, fost angajat al unei structuri statale cu regim special de activitate.