Procedura de punere sub acuzare a lui Donald Trump ar putea fi declansata cel mai devreme Luni

Democrații din Camera Reprezentanților au început redactarea articolelor pentru punerea sub acuzare a lui Donald Trump și plănuiesc începerea procedurii de Luni, cel mai devreme, conform CNN. Joi, Nancy Pelosi și Chuck Schumer avertizaseră că dacă Pence și Cabinetul nu îl îndepărtează pe Trump de la putere prin amendamentul 25 la Constituția SUA, va fi începută procedura de impeachment.

„Conduita Președintelui Trump în data de 6 Ianuarie 2021 este în acord cu eforturile sale anterioare de a submina și obstrucția validarea rezultatelor alegerilor prezidențiale din 2020.

Aceste eforturi includ îndemnarea secretarului de stat din Georgia, Brad Raffensperger, să îi găsească voturi pentru a răsturna rezultatul alegerilor din stat, amenințarea acestuia și nu numai.

Prin acest comportament, Președintele Trump a pus în pericol grav securitatea Statelor Unite și instituțiile acestora. A amenințat integritatea sistemului democratic, a interferat cu tranziția pașnică a puterii și a pus în pericol una dintre puterile statului.

Prin urmare, el și-a trădat rolul de Președinte în detrimentul poporului Statelor Unite”, se arată în documentul pregătit de Camera Reprezentanților.

Conform documentelor de la Cameră și CNN, principalul cap de acuzare formulat împotriva lui Trump este „incitarea la insurecție”.

Dacă procedura va fi finalizată, Donald Trump ar stabili un nou record pe final de mandat și ar deveni primul Președinte din istorie care este pus sub acuzare de două ori. Trump a mai fost pus sub acuzare la începutul anului trecut pentru „obstrucționarea Congresului” și „abuz de putere”, dar a fost achitat de Senatul dominat de republicani.

Donald Trump ar urma să își încheie mandatul, la termen, în data de 20 Ianuarie, dacă nu va fi îndepărtat din funcție prin mijloace constituționale. Dacă va fi demis, Mike Pence îi va continua restul de mandat pînă la învestirea lui Joe Biden.

Ce presupun invocarea amendamentului 25 și procedura de impeachment

Amendamentul 25 al Constituției americane reglementează succesiunea prezidențială și felul în care se ocupă funcția de Președinte sau Președinte interimar în cazul vacantării sale prin deces sau incapacitate de îndeplinire a atribuțiilor. Printre prevederi este inclusă și clauza conform căreia vicepreședintele și Cabinetul pot, cu o majoritate de voturi, să declare că Președintele este inapt de a își îndeplini atribuțiile și să îl îndepărteze din funcție. În acest caz, Mike Pence ar deveni Președinte sau Președinte interimar, în funcție de motivul pentru care a fost invocat amendamentul 25.

Impeachmentul sau procedura de punere sub acuzare este o procedură înscrisă în Constituţia americană prin care Congresul poate, în urma unei investigaţii, să acuze un oficial al puterii executive de „infracţiuni şi delicte grave” şi apoi să îl demită în urma unui proces politic. Prerogativa de acuzare aparţine Camerei Reprezentanţilor, în timp ce prerogativa judecării cazului aparţine Senatului. 

Ea presupune un larg acord al forţelor politice pentru că destituirea necesită votul unei majorităţi de două treimi dintre senatori, fapt care garantează că decizia va fi luată în urma unui acord bipartizan sau multipartizan.

O posibilă demitere a lui Trump în următoarele 12 zile, dacă a doua procedură de impeachment ar fi declanșată, s-ar baza pe voturile republicanilor din Senat, în contextul în care democrații au doar 46 dintre cele 67 de voturi necesare.