PROBLEMELE MISIUNII PE MARTE: GRAVITATIA, RADIATIA SI PLICTISUL

În Statele Unite ale Americii a avut loc o dezbatere ştiinţifică, în cadrul căreia savanţii au discutat probleme legate de viitoarele misiuni pe planeta Marte, mai ales probleme ce ţin de sănătatea şi agenda astronauţilor. Participanţii la dezbateri au menţionat că există un şir de probleme nerezolvate: expunerea îndelungată la radiaţie şi chiar plictisul din timpul zborului.

Tara Rattly, care se ocupă de cercetări la Staţia Cosmică Internaţională, a subliniat că cea mai importantă sarcină e păstrarea sănătăţii participanţilor la misiune, deoarece se ştie că expunerea îndelungată la gravitaţia cosmică poate cauza schimbări în organism – pot să se atrofieze muşchii, se micşorează densitatea ţesuturilor osoase, scade imunitatea. O parte a acestor probleme va fi studiată în timpul zborului de un an efectuat de către cosmonautul rus Mihail Kornienko şi astronautul NASA Scott Kelly, care au sosit la staţiunea orbitală în luna marte.

Potrivit lui J. Hopkins, colaborator al Centrului de Cercetări ale Sistemelor Cosmice Lockheed Martin , este necesar de a ţine cont de expunerea îndelungată la radiaţie. De exemplu, în ziua de azi nu există date suficiente despre impactul unui zbor cosmic îndelungat asupra organismului femeii (din aproximativ 500 de oameni care au fost în cosmos doar sînt 60 de femei).

Este important să se ţină cont şi de aspectul psihologic, deoarece în timpul activităţii pe Centrul orbital cosmonauţii pot lua deseori sau permanent legătura cu Pămîntul, iar în timpul zborului spre Marte, care va dura circa nouă luni, vor fi lipsiţi de această posibilitate.